U povodu ''Mjeseca hrvatske knjige 2022.", u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici predstavljena je zbirka pjesama ''Srce vuče voljenoj Rami'', autora Ivana Čuljka iz Rovišća kod Bjelovara. Predstavljajući autorov životopis i dosadašnji njegov pjesnički opus , ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak istaknuo je kako je više od 30 pjesnikovih tekstova uglazbljeno, a snimio je i nekoliko autorskih pjesama. Prigodnim pozdravnim riječima obratila se gradonačelnica Marija Šarić, naglasivši kako Grad Pleternica iznimno cijeni kulturnu baštinu dajući podršku pojedinim manifestacijama i događanjima.-Odlučili smo izvući baštinu iz ormara naših baka i djedova i staviti je u funkciju turizma. Posebno čestitam autoru ove zbirke pjesama i želim mu dobrodošlicu u Pleternici koju je odabrao za prvu prezentaciju svoje zbirke. Grad je objeručke prihvatio svoje Ramce, čiji je KUD postao neizostavni dio zajedništva u svemu onome što radimo-naglasila je gradonačelnica.  

Marinko Markota  je recitirao pjesmu Jure Vidakušića te podsjetio na tužnu istinu odlaska Ramaca u svijet, a zatim je kazivao stihove pjesme Alekse Šantića "Ostajte ovdje". Pjesnik i umirovljeni učitelj Ivan Abibović detaljno je predstavio zbirku pjesama ''Srce vuče voljenoj Rami''. Istaknuo je kako su pjesme lirske, pisane u desetercu, a motivski i tematski obuhvaćaju ramski kraj, događanja iz prošlosti i sadašnjosti i značenjska obilježja života Ramljana u suživotu s prirodom i krajolikom, u kojem je čovjek samo jedna od sastavnica toga podneblja. -U svojim pjesmama autor najčešće spominje svoju majku, a u njih je unio putopisna obilježja koja upotpunjuju i obogaćuje ovu zbirku. Tako je čitatelj više impresioniran u doživljenosti ovih pjesama koje su zavičajne, rodoljubne, domoljubne, obiteljske, običajne i socijalne-kazao je I. Abibović.

Pojedine pjesme iz zbirke nadahnuto su recitirale Anka Kukuruzović  i Jasna Kajtar. Autor Ivan Čuljak zahvalio je Gradu Pleternici, gradonačelnici i Knjižnici koji su mu omogućili da svoje prvo predstavljanje zbirke održi u Pleternici, a zahvalan je svima koji su sudjelovali u organizaciji ove pjesničke večeri, te brojnim posjetiteljima. Naposljetku je uz gusle izveo jednu pjesmu o Gradu Pleternici.

U glazbenom dijelu programa svojim nastupom oduševili su HKUD "Slavonija" iz Jakšića, domaći KUD "Rama" iz Pleternice i Vladimir Štibrić na gitari.

Teskt: Ivica Tomić

Ivan Čuljak rođen je 1961. godine u Ploči, općina Prozor, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu završava 1976. godine u Ripcima a srednju školu završava 1979. godine u Prozoru, BiH, danas Prozor-Rama. Do 1989. godine živi u Ploči, Prozor, BiH i zaposlen je u UNIS-u u Prozoru.

Iste godine trajno preseljava u Rovišće, Bjelovar, Republika Hrvatska, gdje živi i danas, oženjen, otac 3. djece.

Od 1991. godine pa do umirovljenja 2006. godine zaposlen u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj.

Do sada je izdao zbirku pjesama duhovnog sadržaja Boga psuju samo kukavice, i zavičajnu zbirku pjesama Srce vuče voljnoj Rami, a u pripremi su zbirke pjesama Križevi Škabrnje i Vukovara i Rovišće, Bjelovar i Bilogora u kojoj će biti pjesama i o Rami, te još jedna knjiga o Rami, Dok je Rame bit će i Ramaca, kao i zbirka pjesama ljubavnog sadržaja Moj dragane dunjo moja.   

Preko 30 tekstova je uglazbljeno: Tisuću Ivana na Kupresu, Hercegovci sa kamena mi smo, Kuća u samoći, Domu mom itd…., a desetak ih je snimljeno uz gusle gdje se i sam malo okušao u pjevanju.

Snimio je nekoliko autorskih pjesama: Kupres grad je nade, Hercegovac i Bosanac, Ramski sine čuvaj svoje, Besmrtan si moj sokole, Pjesma o Rovišću itd, koje se mogu pronaći na You Toube kanalu, na Faceboku i ostalim portalima.