Prva aktivnost započela je obilježavanjem Mirovnog tjedna u školi. Svake godine u mjesecu svibnju u suradnji sa Zavodom za školstvo iz Mostara učenici i učitelji svih osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a sudjeluju u obilježavanju Mirovnog tjedna. Cilj mirovnog obrazovanja je pružiti učenicima viziju mira koja će se suprotstaviti slikama nasilja te ih naučiti kako se nositi s konfliktima bez uporabe nasilja. Učitelji naše škole u okviru redovite nastave i sata razrednog odjela realizirali su prigodne teme iz koncepta „Kulture mira“. U nastavku mirovnog tjedna učenici su izradili plakat na temu „Stilovi ponašanja u konfliktima“, a dio članova Vijeća učenika prezentirao je temu „Rješavanje konflikata u školi“.

Zatim su aktivnosti nastavljene sa profesionalnom orijentacijom učenika osmih razreda. Učenici su imali priliku dobiti informacije o radu, aktivnostima i zanimanjima Klesarske škole s Brača. Ovu školu predstavili su ravnatelj i naši bivši učenici koji ju sada pohađaju. Sljedeći dan pedagog Srednje škole iz Prozora prezentirao je mogućnosti upisa u ovu školu. Pružio je najvažnije informacije o vrsti zanimanja, uvjetima upisa i bodovnom pragu koji je potreban kako bi naši učenici upisali željeno zanimanje ili gimnaziju.

U nastavku događanja učenici Srednje škole iz Prozora predstavili su rad Omladinske banke. Učenici OŠ fra Jeronima Vladića Ripci upoznati su sa uvjetima i načinom apliciranja na otvoreni javni poziv za financiranje projekata neformalnih skupina mladih s ciljem poboljšanja uvjeta života.

Veoma važno je napomenuti da je dana 22. svibnja 2012. godine u Mostaru upriličena svečana akademija u Galeriji kraljice Katarine Kosača gdje je uz nazočnost ravnatelja i učitelja učeniku Mirku Šekelji uručena prigodna nagrada za osvojeno treće mjesto na županijskom natjecanju iz gramatike hrvatskog jezika i matematike.

I na kraju je organizirana trodnevna mala škola za prvašiće koji će u mjesecu rujnu poći u prvi razred. Uz pratnju roditelja učenici su posjetili školu i prvi put se upoznali sa svojom budućom učiteljicom i učionicom. Sljedećih devet godina osnovna škola bit će mjesto gdje će se oni izgrađivati u dobre ljude i usvajati nova znanja i vještine. Njihov polazak u školu jedan je od prijelomnih događaja u životu, kad završava predškolsko, a počinje školsko razdoblje. To je vrijeme kada bezbrižnu dječju igru zamjenjuju određene školske obveze, red, rad i disciplina, vrijeme odvajanja djeteta od roditelja i privikavanja na novu sredinu i nepoznate osobe.

Tekst i foto: Nikica Beljo