U subotu, 16. srpnja, u župi svetoga Ivana Krstitelja Uzdol, točnije u mjestu Donja Vast odnosno na lokalitetu Purićevina, gdje se nalazi grob svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića, organizirano je osamnaesto hodočašće.

Euharistijsko slavlje u 11 sati uz koncelebraciju fra Mate Topića, župnika župe Gračac i dekana ramske dekanije, predslavio je mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto, koji je izrekao riječi dobrodošlice, pozdrava, poticaja, obavijesti i zahvale.

Hodočasnici su prije i poslije zavjetne Mise, u molitvama obilazili grob fra Stjepana, a svi koji su željeli, mogli su pristupiti sakramentu Pomirenja.

Tijekom Službe Riječi, prigodna čitanja pročitala je mlada župljanka Marija Krajinović.

Nakon što je fra Mato navijestio tekst Ivanova evanđelja nazočnima se obratio predvoditelj euharistijskog slavlja.
U prvom dijelu prigodne i nadahnute propovijedi župnik Džalto između ostaloga izrekao podatke vezane za životopis fra Stjepana i aktivnosti oko uređenja ovoga lokaliteta. U završnom dijelu propovijedi rekao je slijedeće pozvao je nazočne hodočasnike da poput fra Stjepana nose svoje križeve, da se ne boje svojih korijena te da nastave čuvati i dolaziti na ovo sveto mjesto.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je dio članova mješovitog zbora župe Uzdol koji upravo nosi naziv po fra Stjepanu Barišiću.

Zbog svete katoličke vjere i ljubavi prema svom hrvatskom narodu fra Stjepan Barišić je mučen i pogubljen od prozorskog partizanskog odreda i domaćih partizana u zaseoku Čorbadžići u Donjoj Vasti, 3. veljače 1944., u 63. godini života. Dva mjeseca nakon ubojstva dopustili su da mu se tijelo pokopa u šumi pokraj groblja. Vjernici su u tajnosti oko pedeset godina hodočastili na grob, a sada narod Uzdola, Neretvice i cijele Rame organizirano posjećuje grob fra Stjepana Barišića.  Na tom mjestu, gdje je bio samo križ, župna zajednica je napravila oltarnu ploču i spomenik.
 
Tekst i foto: Marinko Rumbočić