Neobičan kirurški zahvat u Foči, 23-godišnji Aleksandar Radović iz Rogatice 8. rujna odsjekao je, radeći na stroju, pola šake. U pomoć su odmah pritekle kolege, a kolima hitne pomoći, nakon ukazane prve pomoći, hitno je prebačen u Univezitetsku bolnicu u Foči.

Nakon dvije operacije, njegovo stanje je stabilno, a prognoze su za sada optimistične

Za federalna.ba Radović kaže da je tek sada shvatio šta su prave vrijednosti i da stvari koje imamo ne cijenimo dovoljno dok ih ne izgubimo, pa poručuje: "Polako sa željama, ako nas zdravlje ne služi, i zlatna ribica je beskorisna."

"Bio je to radni dan kao i svaki drugi. Taj dan radio sam za 'cikularom', trenutak nepažnje i krv je bila svuda oko mene." - započinje svoju priču nasmijani mladić.

Ono što se njemu dogodilo, naglašava, ne bi poželio nikome. Kaže, ne postoje riječi kojima se to stanje može opisati.

"Bio sam u nekom polusvjesnom stanju. Bol koji je neizdrživ, neshvatljiv osjećaj da više nemate dio svog tijela. Mislio sam da ću se onesvijestiti ili umrijeti." - dodaje on.

Kolegama koji su brzo reagirali, ali i zaposlenima u rogatičkom Domu zdravlja, Aleksandar je neizmjerno zahvalan. Nakon ukazane prve pomoći, kolima hitne pomoći krenuo je put Foče. Dramatični put do Foče, trajao je, prisjeća se, duže od vječnosti. Po dolasku, nije puno razmišljao o šaci. Bio je slomljen, ali dijete koje je na putu, dalo mu je volju da živi. Nakon prijema odmah je operiran i kirurškim putem mu je zašivena šaka.

"To je bilo stanje šoka. Polusvjesno, kao kroz maglu. Nakon prve operacije, vratio mi se osmijeh na lice."

No, osmijeh na licu ovog mladića nije dugo trajao. Počelo je krvarenje, vraćala su se ista osjećanja, razočarenje, ali zahvaljujući intervenciji liječnika Dražana Erića, zaustavljeno je krvarenje, čime je proces oporavka uspješno nastavljen.

"Zaista sam zahvalan doktoru Eriću. Da nije njega i moje obitelji, mislim da bih davno klonuo duhom, i naravno, sada bih imao jednu i pol šaku."

Osim fizičkih, ovakvi slučajevi, mogu ostaviti i psihičke posljedice.

"U slučaju kao što je ovaj, potrebna je intervencija i rad sa psihologom/ terapeutom kako bi se integrirao prvobitno doživljeni šok u postojeće iskustvo i kognitivnu shemu same osobe, kako bi se spriječio dalji razvoj simptomatologije i osjećaja bespomoćnosti." , smatra Jasmila Talić, MA psihologije.

Ovaj mladić kaže da mu je, osim odvajanja od obitelji i skoro vjenčane supruge, najteže pala zabrana upotrebe konzumiranja cigareta, ali sretan je jer ima dvije cijele šake.

Još nije sigurno hoće li šaka biti funkcionalna, ali prognoze su optimistične. "U utorak će mi skidati konce, pa će se definitivno znati. Nadam se i molim se Bogu i doktoru Eriću." kroz smijeh nastavlja priču.

Aleksandar je ekonomski tehničar, ali posao u svojoj struci nije našao. Nedavno se oženio, pa je obitelj morao prehraniti, radeći posao za koji nije kvalificiran. Čime će se ovaj mladić, nakon izlaska iz bolnice, baviti, za sada je neizvjesno.

Komentar doktora Erića, zbog brojnih obaveza i vikenda, novinari FTV-a nisu dobili.

Osim doktora Dražana Erića tim za operaciju činili su: Doc. dr Maksim Kovačević spec. ortopedije, Doc. dr Milivoje Dostić, spec. anesteziologije, Dr Ivana Popadić, specijalizant ortopedije, Dr Draženka Ikonić, specijalizant anesteziologije, Dr Jelena Andan, Rada Kunarac i Zorica Drakul instrumentarke, Petrović Nikola anestetičar.