FBI se suočava s najvećim incidentom u posljednjih nekoliko godina. Njihova agentica Daniela Greene koja je radila kao prevoditeljica, otputovala je u Siriju i udala se za visokog operativca zloglasnog ISIL-a kojeg je istraživala.

Greene je lagala svojim poslodavcima o putovanju u Siriji 2014. godine, a razotkrio je CNN. Tridesetosmogodišnjakinja češkog podrijetla je bila u zatvoru dvije godine nakon što se vratila u SAD.

Njena priča je trebala biti tajna prema naredbi američkog suca, ali je otkrivena u ponedjeljak nakon što su otpečaćeni sudski dokumenti.

FBI-ajeva agentica se udala za Denisa Cusperta, njemačkog repera koji je postao ISIL-ov regrut. Prije dvije godine američka vlada ga je označila kao posebnog svjetskog terorista. U jednom od ISIL-ovih propagandnih videa prikazan je kako drži tek odrubljenu ljudsku glavu.

Grenee je radila za FBI u Detroitu i radila je na slučaju Cusperta od siječnja 2014. godine. Šest mjeseci kasnije otputovala je u Siriju kako bi se udala za njega. Poslodavcima je rekla da ide u posjet svojim roditeljima u Njemačku, ali je otišla u Tursku i prešla granicu sa Sirijom uz pomoć lokalnih ISIL-ovih operativaca.

Agentica je tada još bila u braku s američkim vojnikom. Kada je došla u Siriju preudala se. Cuspert je svoje scensko ime Deso Dogg odbacio i uzeo novo - Abu Talha al-Almani. No, ljubav nije dugo trajala, prenio je Klix.

"Stvarno sam napravila veliki nered ovdje. Otišla sam, a ne mogu se vratiti. Nalazim se u okrutnom okruženju i ne znam koliko ću ovdje preživjeti, ali nema veze, sada je prekasno", napisala je Greene u pismu nekoj osobi iz SAD-a.

Mjesec dana nakon što je došla, napustila je Siriju i vratila se u SAD. Priznala je istražiteljima da je rekla Cuspertu da je on meta FBI-eve istrage. Nije poznato kako je uspjela pobjeći sa ISIL-ove teritorije.

Izjasnila se krivom u prosincu 2014. godine zbog davanja lažnih iskaza koje uključuju međunarodni terorizam. Odslužila je dvije godine u zatvoru i puštena je na slobodu prošlog ljeta.

Trenutno radi kao hostesa u jednom hotelu čije ime i lokacija nisu navedeni.

U listopadu 2015. javljeno je da je Cuspert ubijen u zračnom napadu, a nakon devet mjeseci je ta informacija demantirana.