Australski ministar financija Josh Frydenberg najavio je u ponedjeljak da će vladino regulatorno tijelo, odnosno Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC), predstaviti obavezan kodeks ponašanja do srpnja usmjeren prema internetskim platformama.

Namjera tog kodeksa ponašanja jest smanjiti nepodudaranja između izvještavačkih medija i internetskih divova kad je riječ u prihodima od online oglašavanja. Facebook i Google ubiru gotovo sav novac potrošen na online oglašavanja potrošen u Australiji.

Nova pravila se uvode nakon 18-mjesečnih progovora s tehnološkim kompanijama iz SAD-a oko dobrovoljnog kodeksa ponašanja, koji nisu urodili dogovorom, javlja Zimo.

Australija će uvođenjem tog kodeksa postati treća zemlja Zapada koja će nametnuti takav plan, a prve dvije koje su to uvele su Španjolska i Francuska.

Australske medijske kompanije izgubile su, samo proteklog mjeseca, milijune dolara u oglašavačkim prihodima.

Facebook je na najavu australske vlade reagirao priopćenjem u kojem su izrazili svoju razočaranost njihovom odlukom. Napomenuli su i kako su započeli s mulitimilijunskim investicijama u australsku medijsku industriju, dok je iz Googlea rečeno kako će nastaviti raditi s australskim medijima, ACCC-om i australskom vladom na razvoju kodeksa ponašanja.