Zašto zec ima odličan vid? Zato jer jede mrkvu...

Ako ste i vi slušali ovakve izjave u djetinjstvu kako biste pojeli koji komadić mrkve više, niste jedini.

Vjerojatno se i vi služite istim "trikovima" ako imate svoju djecu, a sada su znanstvenici pronašli još jedan razlog da povrće jedete više i češće.

Otkriveno je da kod žena s visokim razinama karotenoida postoji manji rizik od razvijanja određenih vrsta raka dojke, piše Mirror, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Karotenoidi su široko rasprostranjeni u prirodi. Najvažniji karotenoidi su karoteni jer oni u životinjskom organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a osobito β-karoten i likopen posjeduju i druga svojstva koja mogu značajno doprinijeti ljudskom zdravlju. Tako β-karoten, zastupljen najviše u zelenom, žutom i narančastom voću i povrću smanjuje rizik pojave bolesti koronarnih arterija, raka pluća i dojke i pospješuje imunitet kod osoba starije dobi.

Likopen, najzastupljeniji u rajčici, lubenici, crvenom grejpu i drugom obojenom voću i povrću djeluje kao antioksidans, smanjuje rizik pojave raka pluća, želuca i prostate, raka dojke, debelog crijeva, jajnika, endometrija, gušterače i mjehura te rizik pojave kardiovaskularnih bolesti.

Pokusi su pokazali da izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno djelovanje na kožu, oči, jetra i pluća.