Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje jedan broj rješenja o pravima iz mirovinsko i invalidskog osiguranja nije donosio u zakonskim rokovima, stoji u Izvještaju o financijskoj reviziji za 2022. godinu.

Prema Zakonu o upravnom postupku rok za donošenje rješenja o umirovljenju je 60 dana.

Pregledom predmeta uzetih u uzorak iz dvije baze, 198 iz baze Sarajevo i 95 iz baze Informacijskog sustava Mostar, konstatirali smo da Federalni zavod u određenim slučajevima kasni sa donošenjem rješenja, što nije u skladu s članom 216. Zakona o upravnom postupku.

Od ukupno 293 uzorkovana predmeta iz dvije baze podataka, Federalni zavod je 197 rješenja donio u roku, dok je 96 rješenja doneseno nakon isteka roka, odnosno oko 32,8 posto uzorkovanih predmeta nije riješeno u propisanom roku, što nije zanemarivo s obzirom na to da se radi o osnovnim poslovima iz nadležnosti Federalnog zavoda, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

U izvještaju se navodi kako su odgovorne osobe za predmete kod kojih je revizijom utvrđeno kašnjenje dostavile objašnjenje zbog čega su izdale rješenja nakon zakonskih rokova. Među njima su dug za doprinose, nepopunjeni M4 obrasci, donošenje rješenja penzijskih fondova drugih država ukoliko korisnici imaju staž van BiH…, javio je Faktor.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojske županije Mustafa Trakić kaže kako je bilo osoba koje su im se žalile zbog kašnjenja rješenja za umirovljenje.

Ja zastupam interese umirovljenika ali kada je riječ o rješenjima za umirovljenje vrlo često službenici Zavoda MIO nisu adresa kojoj se treba žaliti zbog kašnjenja. Navest ću vam primjer. Obratio mi se čovjek iz Kaknja koji je predao zahtjev za umirovljenje 16. ožujka ove godine i ja se obratim Zavodu MIO FBiH da vidim zašto ne dobiva rješenje.

On je radio u Rudniku mrkog uglja Kakanj i njemu je tek 25. studenoga firma isplatila njegove poreze, doprinose. Nije tu MIO FBiH kriv. Kod većine ljudi za koje smo intervenirali problem je u poduzećima gdje su radili, nisu izmireni doprinosi i Zavod MIO ne može izdati rješenje dok sve ne bude čisto, govori Trakić za Faktor i dodaje:

A tu gdje je sve čisto, ne branim nikoga jer ja nisam ničiji odvjetnik, budući umirovljenici mogu intervenirati i trebaju.

Trakić ukazuje kako je Federalni zavod MIO dužan u roku od 60 dana izdati rješenje o umirovljenju.

Mi to tražimo jer to je zakonom propisano. Treba misliti na ljude koji predaju zahtjev za umirovljenje i više nisu ni radnici ni umirovljenici, od čega će živjeti. To se pogotovo odnosi na one koji su radili u privatnom sektoru i gdje gazda nije obavezan isplatiti otpremninu kod umirovljenja. Također, bih apelirao na ljude kojima se bliži mirovina da provjere je li im uplaćen staž kako ne bi imali problema kod umirovljenja i mjesecima čekali na rješenja, kazao je Trakić.