Djeca u Velikoj Britaniji imaju najlošiju prehranu na svijetu, otkriva novo istraživanje.

Većina kalorija koje unose dolazi iz prerađene hrane koja je povezana s mnoštvom zdravstvenih problema, navodi First Steps Nutrition Trust.

Analiza dječje prehrane u osam zemalja pokazala je da djeca mlađa od pet godina u Ujedinjenom Kraljevstvu konzumiraju puno ultraprerađene hrane, pri čemu instant obroci čine gotovo dvije trećine njihovog prosječnog energetskog unosa.

Prekomjerne količine

Mališani u Velikoj Britaniji tako jedu prekomjerne količine keksa, čipsa i štapića, pirea iz vrećice i gotovih jela, a sva se ta hrana povezuje s debljanjem i problemima rasta.

Prodaju se kao zdrave i jednostavne opcije za pripremu i dolaze u šarenim pakiranjima, ali se proizvode industrijskom preradom. Neka takva jela sadrže aditive poput dodanih aroma, emulgatora, bojila i konzervansa. Takva hrana obično sadrži manje hranjivih tvari, ali ima više kalorija, šećera i soli nego manje prerađene opcije ili domaća jela.

Ultraprerađena hrana dominira u prehrani dojenčadi i djece u Ujedinjenom Kraljevstvu i postoji nekoliko dobrih razloga za zabrinutost zbog toga, rekla je Vicky Sibson iz First Steps Nutrition Trusta.

Visoka stopa pretilosti

Brojke pokazuju da će više od 21 milijuna odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu biti pretilo do 2040., što znači gotovo četiri od 10 stanovnika. Mladi ljudi s pretilošću imaju oko pet puta veću vjerojatnost da će ostati pretili i u odrasloj dobi, što predstavlja veliku prijetnju njihovom doživotnom zdravlju.

U srpnju 2020., kao dio svoje strategije za borbu protiv pretilosti, britanske vlasti najavile su ukidanje TV reklama proizvoda s visokim udjelom masti, soli i šećera nakon 21 sat. Ovaj potez sada je odgođen do listopada 2025., unatoč kroničnoj zdravstvenoj epidemiji u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu.