Ako kombinirate pušenje marihuane i pijenje alkohola, sigurno ćete prije osjetiti utjecaj marihuane, jer THC brže dolazi u krvotok.

Alkohol i marihuana su, nemojmo si lagati, čest pribor vikend izlazaka čak i srednjoškolaca, da ne govorimo o studentima i starijima. Kako se ove dvije supstance često koriste zajedno, ne bi bilo loše znati što vam se zapravo zbiva u glavi nakon takve kombinacije.

Alkohol otupljuje živčani sustav i utječe na svoj način na mozak. Ako ga popijete dovoljno, izgubit ćete neke od motoričkih vještina i soba će se početi 'vrtjeti'.

S druge strane, THC iz marihuane glavni je sastojak koji utječe na kognitivne funkcije i ima psihoaktivne učinke.

Scott Lucas, profesor psihologije i farmakologije na Harvard Medical School, pokušao je ispitati efekte etanola i THC-a u dvije različite studije. Prva studija gledala je kako pušenje marihuane utječe na apsorpciju alkohola, a druga kako pijenje alkohola utječe na apsorpciju THC-a, piše Metro portal.

Pušenje kanabisa, otkrio je, aktivira kanabinoidne 2 receptore (CB2) vašeg tijela, što može utjecati na to koliko brzo vaše tijelo apsorbira alkohol. No, u drugoj studiji, Lucas je utvrdio da alkohol zapravo ima obrnuti učinak na THC: ako prvo pijete, a zatim pušite, to uzrokuje da se razina THC-a u vašoj plazmi poveća, pojačavajući omamljenost.

To je zato što alkohol otvara krvne žile u probavnom sustavu, što pomaže THC-u da se apsorbira - što je potvrđeno u novijoj studiji provedenoj u 2015. godini.

Rezultati su pokazali da ako su ispitanici pušili travu i popili ekvivalent nekoliko žestokih pića, razina THC u krvi je bilo gotovo dvostruko veća od ispitanika koji su pušili marihuanu i pili placebo.

To znači da, ako kombinirate pušenje marihuane i pijenje alkohola, sigurno ćete prije osjetiti utjecaj marihuane, jer THC brže dolazi u krvotok.