Prijetnja nuklearnim napadima je nešto čega se već dugo pribojavamo. O Kubanske krize, preko Hladnog rata, pa do današnjeg prepucavanja SAD-a i Sjeverne Koreje, to je prijetnja koju je sve teže ignorirati, piše Independent.

Američka državna agencija za zaštitu okoliša objavila je dokument u kojem je točno navedeno kako se građani trebaju ponašati ako njihova regija bude izložena nuklearnom napadu.

Hrana

Moguće je da zbog zračenja nećete smjeti jesti hranu koju ste uzgojili u vlastitom vrtu, a također stoka ne bi smjela pasti na ozračenim pašnjacima.

Vlasti bi također, u slučaju potrebe, mogle ograničiti upotrebu određene hrane iz trgovina ako se pokaže da je kontaminirana zračenjem.

Voda

Potrebno je izbjegavati kontaminiranu vodu te se prebaciti na alternativne izvore. Najbolje je piti vodu iz boce ili koristiti vodu iz podzemnih izvora.

Kako se zaštititi na otvorenom?

Prekrijte nos i usta, ne dodirujte smeće ni objekte pogođene eksplozijom. Što prije uđite unutra i ostanite tamo.

Ostanak na otvorenom je najgori mogući izbor jer se padaline mogu zadržati na vašoj odjeći i koži.

Zrak bi također mogao biti opasan, a mogao bi se pojaviti i nuklearni dim, pa dobro zatvorite prozore i vrata. Također isključite klimu ili ventilaciju.

Ako imate gas maske, poslužite se njima.

Kako se zaštititi u automobilu?

Zatvorite prozore i isključite ventilaciju i grijanje. Pokušajte se čim prije dokopati neke zgrade i ući u nju. Ako je to nemoguće, ostanite u vozilu, te ga pokušajte parkirati na nekom natkrivenom mjestu.

Uključite radio kako biste na vrijeme čuli sve važne obavijesti.

Kako zaštititi zdravlje?

Morate što prije ukloniti radioaktivne čestice s kože, kose i odjeće. Skinite ozračenu odjeću i operite se. Ako ne možete koristiti tuš, obrišite se vlažnim maramicama ili čistim mokrim ručnikom,

Ispušite nos te očistite obrve i trepavice čistom vlažnom krpom.

Prilikom pranja kose ne koristite regenerator jer bi on mogao uzrokovati da čestice ostanu zalijepljene za vašu kosu.

Kućne ljubimce također operite šamponom i sapunom pod tekućom vodom, ali pazite da pri tome koristite rukavice i prekrijete usta i nos.