Ostalo je malo više od mjesec dana u godini do onog dana kad svi donose velike odluke koje će im promijeniti život. I onda ih se uglavnom ne drže.

Većina onih koji nisu sigurni da mogu izdržati baš svaki vikend bez alkohola, a odustajanje od čokolade ne dolazi u obzir, biraju odricanje od mesa.

Time ne samo da ćete dati svoj obol zaštiti okoliša, već čete pozitivno utjecati i na svoje zdravlje.

Indy100 navodi sedam razloga zašto biste trebali odreći se mesa.

1. Gubitak kilograma

Prosječna osoba može izgubiti i do pet kilograma nakon što prestane jesti meso. Tvrde tako istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta George Washington, koji su revidirali 15 studija provedenih u Europi i Americi te utvrdili da prehrana bazirana na povrću može dovesti do gubitka kilograma, čak i ako ne brojite kalorije niti vježbate.

Druga studija u koju su uključeni budistički redovnici pokazala je da vegetarijanska prehrana smanjuje indeks tjelesne mase.

2. Niži rizik od srčanih oboljenja

Vegetarijanstvo pomaže u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka.

3. Niži rizik od dijabetesa

Jedna studija pokazala je da ljudi koji konzumiraju sve vrste mesa imaju 29 posto više šanse da će oboljeti od dijabetesa. Oni koji konzumiraju procesuirano meso, imaju 38 posto veću vjerojatnost za to.

4. Isto vrijedi i za rak

Svjetska zdravstvena organizacija procesuirano meso klasificirala je kao karcinogeno, zbog čega su se slanina i salama našle u istoj kategoriji kao pušenje i radioaktivno zračenje. Crveno meso našlo se u kategoriji stvari koje "vjerojatno uzrokuju rak".

5. Promjena crijevne flore

Studija provedena na Sveučilištu u New Yorku pokazala je da vegani imaju "prijateljskije" bakterije u probavnom traktu od onih koji jedu meso.

6. Osjećat ćete se bolje nakon vježbanja

Ako vas nakon vježbanja bole mišići, moguće je da je to zbog vaše prehrane pune proteina, zbog koje se u mišićima gomilaju štetne tvari poput mokraćne kiseline i mliječne kiseline. To može uzrokovati bol i sporiji oporavak, tvrdi doktor Chidi Ngwaba, savjetnik Europskog društva za obiteljsku medicinu.

7. Osjećat ćete se bolje nakon svega

Milijarder Richard Branson rekao je da se nakon izbacivanja mesa iz prehrane osjeća bolje, zdravije i aktivnije. Autor bloga No Meat Athlete Matt Frazier otkrio je da otada brže trči, jede više i gubi kilograme te je otkrio novu hranu koju sad obožava.