Guljenje voća i povrća je zapravo velika nutricionistička greška, budući da na taj način zapravo bacate najvrjedniji dio svojih namirnica u smeće.

Činjenica je da su vlakna ključna za vaše zdravlje. Složeni ugljikohidrati hrane crijevni mikrobiom, podupiru probavu, pomažu u regulaciji šećera u krvi, te pomažu u detoksikaciji.

Istraživanja pokazuju da kada jedemo više vlakana putem cjelovite hrane ili dodataka prehrani, lakše gubimo na težini i obično unosimo manje kalorija ukupno, piše Mind Body Green.

Do 31% vlakana povrća nalazi se u njegovoj kori, pa bi bilo bolje da u mnogim slučajevima ostavimo koru. Vlakna u korama voća također mogu pomoći da se voćni šećeri sporije metaboliziraju, sprječavajući skokove šećera u krvi.

Sljedeći put kada budete pripremali večeru, zadržite kožu na ovom voću i povrću i uživajte u dodatnoj količini vlakana.

Krompir

Nevjerojatnih 30-40% vlakana krumpira nalazi se u kori, tako da to ne želite baciti. Jednostavno isperite krompire pod vodom i obrišite prljavštinu četkom za povrće. Ako ih ipak morate guliti, kore možete sačuvati, premazati ih hladno prešanim maslinovim uljem i morskom soli, i ispeći u pećnici za čips od krompirove kore bogat vlaknima.

Kivi

Koliko god vam se to možda činilo čudno, možete jesti vanjsku stranu kivija. Kivi je super korisna namirnica za zdravlje crijeva, a ako jedete kožu, dobit ćete 50% više vlakana dobrih za crijeva nego ako jedete samo meso. Prvo prođite vodom po koži kako biste smanjili njezinu krznenu teksturu, a zatim obavezno uklonite grube vrhove.

Jabuke

Oko 45% vlakana jabuke nalazi se u kori. Kore jabuke također imaju visok sadržaj pektina, koji je odličan za zdravlje crijeva. Samo ih dobro isperite pod vodom kako bi uklonili sve vanjske tragove voska.

Bundeva

Kora svih vrsta bundeva je jestiva, no neke bi mogle biti pretvrde za jelo. Najbolji način konzumiranja kože je ispeći je na tavi ili na roštilju. Osim toga, možete sačuvati kore i ispeći ih u pećnici na malo maslinovog ulja i morske soli dok ne postanu smeđe i hrskave.

Mrkva

Kore mrkve mogu biti malo gorke, ali guljenjem bacate vlakna, te važne hranjive tvari. Samo ih isperite pod vodom, odrežite sve površinske mrlje i možete ih jesti sirove ili kuhane.

Krastavac

Gotovo cijela unutrašnjost krastavca je voda. Vlakna i korisni spojevi poput klorofila skupljaju se u koži, stoga je nemojte bacati. Ako krastavac ima sjemenke, pokušajte i njih uključiti. Oni su još jedan izvor vlakana koji se često bacaju.

(www.jabuka.tv)