Podaci britanske vlade pokazuju da je u Velikoj Britaniji od početka pandemije do danas potvrđeno gotovo 6.3 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je gotovo 131 tisuća ljudi.

Važno je istaknuti da navedene brojke uključuju samo ljude koji su umrli u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

Engleska je sredinom srpnja napravila dramatičan zaokret i ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, osim, jasno, one vezane za samoizolaciju zaraženih i njihovih kontakata.

"Nitko zapravo ne zna što se događa"

Zbog ove vladine odluke očekivao se nagli rast zaraženih, ali se dogodila situacija bez presedana.

Naime, znanstvenici su ostali zbunjeni naglim padom dnevnog broja zaraza koronavirusom ne samo u Engleskoj već u čitavoj Velikoj Britaniji unatoč slabijim mjerama.

"Nitko zapravo ne zna što se događa", rekao je epidemiolog John Edmunds s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM).
 

Konkretno, nije jasno pokazuju li te brojke da je vrhunac trećeg vala prošao ili se radi o zastoju zaraza prouzrokovanom složenim društvenim čimbenicima.

Širenje zaraznije, delta varijante koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu činilo se, unatoč uspješnom programu cijepljenja, kao nadolazeća velika kriza. Eksponencijalni rast broja infekcija od lipnja doveo je do toga da se predviđalo da će se dnevno zabilježiti preko 100 tisuća novih slučajeva, a strahovalo se i od prevelikog pritiska na britanski zdravstveni sustav u vidu hospitalizacija.  

U takvoj klimi mnogi su znanstvenici smatrali da je vladino potpuno ublažavanje mjera bezobzirno.

Moguć novi rast?

Budućnost zaraze je još pod upitnikom, ali se znanstvenici slažu da će povratak učenika, studenata i uredskih radnika u rujnu, kao i mogućnost da će zaštita cjepiva oslabjeti, vjerojatno potaknuti novi rast.

Novi dnevni slučajevi pokazuju vrlo blag porast nakon pada u posljednjih nekoliko tjedana. Jučer je tako zabilježeno 28.438 novih slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji.

Premijer Boris Johnson, iako je ukinuo sva zakonska ograničenja u Engleskoj, pozvao je javnost da ostane oprezna, rekavši da pandemija nije gotova.

Porast hospitalizacija

Porast novih slučajeva jest zanemariv, ali je, prema službenim podacima, broj hospitaliziranih došao na najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci.

Prema najnovijim podacima, u engleskim bolnicama hospitalizirano je 5429 pacijenata zaraženih koronavirusom, što je 6.5 posto više u odnosu na njih 5098 tjedan prije.

Radi se o najvećem broju hospitalizacija od 16. ožujka, kada ih je bilo 5664.

Važno je istaknuti i visoku razinu procijepljenosti u čitavoj Velikoj Britaniji.

Gotovo 90 posto odraslih osoba u Velikoj Britaniji je do sada primilo prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a gotovo 77 posto drugu.

Ako se cjepiva pokažu učinkovita u smanjivanju broja teških oblika bolesti i smrti, Johnsonova bi odluka mogla biti izlaz iz najgore javnozdravstvene krize u posljednjih nekoliko desetljeća. Ako to ne bude slučaj, predstoje nova zatvaranja.