Eduardo da Silva, treći najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije, kazao je da je sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog predsjednika HNS-a Davora Šukera da bude ambasador Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu sljedeće godine.

Eduardo smatra kako je konkurencija u hrvatskom prvenstvu danas puno jača te da je kvalitetan rad s mladim igračima ono što Hrvatsku izdvaja od drugih.

Prošloga Božića bio sam u Zagrebu, posjetio sam predsjednika Šukera i kroz razgovor mi je predložio tu ideju. Sa zadovoljstvom sam pristao i bit će mi čast biti ambasador HNS-a i hrvatske reprezentacije na predstojećem Euru, kazao je 37-godišnji Eduardo u intervju za službene mrežne stranice HNS-a.

Eduardo je za reprezentaciju nastupio 64 puta i pritom je zabio 29 pogodaka, što ga čini trećim najboljim strijelcem Vatrenih u povijesti, iza Davora Šukera (45) i Marija Mandžukića (33).

Kada je Slaven Bilić preuzeo reprezentaciju 2006. godine dosta se toga promijenilo. Imao sam osjećaj da je prije Bilića cilj Hrvatske bio eventualno proći skupinu na velikom natjecanju. Bilić je u prvu momčad gurnuo tri igrača iz HNL-a, Modrića, Ćorluku i mene, što je u tom trenutku bio jako hrabar potez, ali se je isplatio.

Kvalifikacije za Euro 2008. smo sjajno odradili i imali smo osjećaj da možemo otići daleko na Euru. Mislim da je od tada Hrvatska uvijek s takvim osjećajem išla na završni turnir. Malo je nedostajalo protiv Turske 2008. i Portugala 2016. Ne mogu reći bi bilo drugačije da sam bio tada na terenu, to nitko ne može znati, rekao je Eduardo u intervju koji je u srijedu objavljen na službenim mrežnim stranicama HNS-a.

On je istaknuo da nije iznenađen uspjehom Hrvatske na SP u Rusiji prije dvije godine:

Tada sam igrao u Poljskoj gdje sam gledao sve utakmice naše reprezentacije i nisam iznenađen da je Hrvatska došla do finala jer poznajem te dečke i znam koliko su kvalitetni. Igrao sam sa 80 posto tih momaka i jako mi je drago da su postigli takav nevjerojatan uspjeh.

Eduardo smatra da je kvalitetan rad s mladim igračima ono što Hrvatsku izdvaja od drugih.