Mercedes-Benz predstavio je dva koncepta koji najavljuju njegov prvi pick-up, a koji će se u serijskoj izvedbi pojaviti u drugoj polovici sljedeće godine.

Najnoviji Mercedesov model zove se X-klasa, a riječ je o pick-upu srednje veličine koji je njemački proizvođač najavio s dva koncepta. Iz njih će u drugoj polovici sljedeće godine nastati serijski model. Prvi je koncept praktično korak od serijske proizvodnje, a odlikuje se čeličnom karoserijom, cestovnim kotačima i gumama, umjerenom udaljenosti od tla i luksuznom kožom presvučenom unutrašnjošću. Druga verzija buduće X-klase grublji je i terenski sposobniji automobil s velikim razmakom od tla, pogonom na sve kotače, proširenim blatobranima i gumama za izlete izvan asfalta.


X-klasa razvijena je u suradnji Daimlera i Alijanse Renault-Nissan, a proizvodit će se zajedno s Nissan Navarom i Reanult Alaskanom u tvornicama u Španjolskoj i Argentini.

Izgled X-klase nastavlja se na seriju dizajnerskih crteža koji su ranije objavljeni, a na njoj su vidljive mnoge poveznice s V-klasom koje ju povezuju s ostalim Mercedesovim komercijalnim vozilima. Sprijeda se na oba koncepta ističe prepoznatljiva kućna maska s izraženom zvijezdom, a i prednja svjetla u skladu su s aktualnim kućnim modelima.

Kabina pruža prostor za pet putnika, a lak ulaz u nju omogućuju dva para vrata koja se klasično otvaraju. Sprijeda su dva sjedala, dok je straga klupa. Iza kabine nalazi se teretni prostor jednak onom u Navari i Alaskanu, a svaki od koncepata ima drukčije stražnje svjetlosne sklopove. Nosivost je 1100 kilograma.


Unutrašnjost je oblikovana slično onoj na aktualnoj generaciji V-klase, uz brojne detalje iz C-klase uključujući središnji ekran i upravljanje infotainment sustavom. Klasična ručna kočnica, kao i dio kontrola na središnjoj konzoli jednaki su onima u Navari i Alaskanu.

Pored V6 benzinskog motora koji pokreće koncepte u buduću će se X-klasu ugrađivati četverocilindarski benzinski i turbodizelski motori još nepoznatih specifikacija, a možemo očekivati i V6 turbodizelaša. Pogon će biti na stražnje ili na sve kotače, a uz pogon na sve kotače dolaze i reduktor i mogućnost blokiranja diferencijala.

Prvi će na tržište krenuti uglađeniji model zamišljen kao kombinacija praktičnog radnika i obiteljskog praktičara, a nekoliko mjeseci nakon njega na tržište će stići i terenski sposobniji model.

Autozona.hr