Hrvatski savez dijabetičkih udruga poručio je u subotu svim osobama sa šećernom bolešću da se cijepe i to protiv koronavirusa, gripe i pneumokoka, jer su podaci pokazali dan interes nije velik, te da se gotovo 30 posto dijabetičara nije cijepljeno protiv Covida.

Savez je organizirao medijsku konferenciju u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti i u sklopu javnozdravstvene kampanje "Pokreni se!".

Zbog pandemije Covida stanje se pogoršalo na način da mnogi nisu obavili redovite liječničke preglede i kontrole, a procjena je da se 60 posto osoba sa sećernom bolešću tip 2 nije odazvalo na preglede i kontrolu.

Navode kako je gripa i pneumokok najopasnija bolest za šećerne bolesnike, te liječnici preporučuju obavezno cijepljenje.

Tamara Poljičanin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ)  predstavila je najnovije podatke, zaključno sa 9. studenoga, prema kojima se 68 posto osoba sa šećernom bolešću cijepilo protiv Covida sa dvije doze ili dvije doze i booster doza.

"Još uvijek imamo tri posto s jednom dozom, a gotovo 30 posto nije cijepljeno protiv Covida. Postoji još veliki prostor od preko 30 posto dijabetičara koji se nisu cijepili protiv Covida i kojima je svakako to za preporučiti", kazala je Poljičanin.

Dodaje da osim na Covid, pacijenti moraju paziti i na svoju šećernu bolest te jednom godišnje prekontrolirati osnovne parametre. Jer ako se redovito kontroliraju kronične komplikacije mogu se ili u potpunosti izbječi ili se odgoditi do starije dobi.

Predsjednica HSDU-a Zrinka Mach predstavila je podatke njihove ankete koja se provela na 207 ispitanika sa šećernom bolešću.

Manje od 60 posto šećernih bolesnika se cijepilo protiv Covida

"Rezultati o cijepljenju protiv gripe, pneumokoka i Covida nisu bajni. Manje od 60 posto osoba sa šećernom bolešću se cijepilo protiv Covida, 29 posto se cijepilo protiv gripe i svega pet posto osoba se cijepilo protiv pnemokoka", kazala je Mach.

Dodaje kako bi cijepljenja moglo biti puno više, a bolesnici su uglavnom kao razloge za ne cijepljenje naveli da su mišljenja da je to eksperimentalno cjepivo, nepovjerenje i nepoznavanje boelsti kada je u pitanju pneumokok, ali i da ih liječnici nisu pozvali na cijepljenje.

"HSDU od prošle godine provodi intenzivne kampanje po pitanju cijepljenja i kolko je cijepljenje dobro za osobe sa šećernom bolešću. Radimo cijelo vrijeme webinare i predavanja, konstantno govorimo kroz društvene mreže koliko je važno cijepiti se protiv svih respiratornih bolesti za koja cjepivo postoji", naglasila je Mach.

Ispitanici su također bili upitani hoće li se cijepiti ove godine, a rezultati su još više poražavajući.

"Još manje će se cijepiti nego što se cijepilo prošle godine, razloge ne znamo. Manje će se cijepiti i protiv Covida, i protiv gripe. Malo daje optimizma da će se protiv pneumokoka cijepiti dva posto više ljudi nego prošle godine", kazala je Mach.

Predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić kazao je kako je situacija u Hrvatskoj s brojem šećernih bolesnika slična i u Europi i svijetu.

Navodi kako Hrvatska ima 300.000 registriranih šećernih bolesnika te gotovo 200.000 osoba koje ne znaju da imaju tu bolest.

Pacijenti sa šećernom bolešću imaju puno veću smrtnost i težu kliničku sliku

"Tijekom ove pandemije pacijenti koji imaju šećernu bolest imali su puno veću smrtnost, razvijali su težu kliničku sliku i isto tako uglavnom nisu bili cijepljeni. Klinika je pokrenula mogućnost cijepljenja upravo ovdje, odaziv je bio vrlo loš. U četvrtom valu ponovno smo omogućili od ovog tjedna cijepljenje za šećerne bolesnike. Sada se vidi puno veći odaziv", ističe Rahelić.

Pozvao je sve osobe sa šećernom bolešću da iskoriste priliku za cijepljenje u Klinici prilikom dolaska na kontrolni ili prvi pregled te da se kod svojih obiteljskih liječnika cijepe protiv gripe i pneumokoka.

"Vidimo da je situacija epidemiološki puno lošija nego što je bila. Nažalost situacija se pogoršava iz dana. Vrlo vjerojatno ćemo biti prisiljeni u potpunosti zaustaviti hladan pogon, odnosno hospitalizacija elektivnih bolesnika, pretvarat ćemo se u post-Covid centar. Nakon ove pandemije imat ćemo novu pandemiju komplikacija šećerne bolesti", upozorio je Rahelić.

Istaknuo je glavnu poruku kampanje "Kada, ako ne sada" misliti na svoju šećernu bolest, regulirati tu bolest i procijepiti se jer im to može spasiti život.

Dodatno je izvijestio da većina hospitaliziranih i onih u teškom kliničkom stanju u KB Merkur nije cijepljena.