13. travnja:

- 1743. Rođen Thomas Jefferson, američki državnik i pravnik, osnivač Demokratske stranke, treći predsjednik SAD-a. Jedan je od glavnih autora Deklaracije o neovisnosti, koja je usvojena 4. srpnja 1776.

- 1898. Maria Sklodowska-Curie otkrila je novi element koji je dobio naziv radij. Tim otkrićem postavljeni su temelji znanosti o radioaktivnosti.

- 1906. Rođen Samuel Beckett, irski književnik i jedan od najznačajnijih predstavnika teatra apsurda ('Čekajući Godoa'). Godine 1969. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- 1955. Rođen Safet Sušić, jedan od najboljih nogometaša u povijesti BiH. Kao izbornik odveo je bh. reprezentaciju na SP 2014. u Brazil.

- 1963. Rođen Gari Kasparov, ruski šahista. U 23. godini postao je svjetski šampion, najmlađi u povijesti šaha. Titulu je preuzeo od zemljaka Anatolija Karpova.

- 1964. Američki filmski glumac Sidney Poitier dobio je Oscar za film 'Poljski ljiljani' i posato prvi crnac koji je dobio to veliko filmsko priznanje. Akademija filmskih umjetnosti 2002. dodjeljuje mu Oscar za životno djelo.

- 1981. Novinarka Washington Posta Janet Cooke dobila je Pulitzerovu nagradu za priču o osmogodišnjem narkomanu. Dva dana kasnije, Cooke je vratila nagradu nakon priznanja da je priču izmislila.

- 1990. Sovjetski savez priznao odgovornost za masakr nad više tisuća Poljaka 1940. u Katinskoj šumi.

- 2006. Umrla Muriel Spark, književnica škotskog, najpoznatija po djelu 'Mladost gospođice Jean Brodie'.

- 2008. Umro Burt Glinn, američki fotoreporter koji je tijekom karijere zabilježio mnoge značajne događaje iz vremena hladnog rata, uključujući ulazak Fidela Castra u Havanu 1959. i posjetu Nikite Hruščova SAD-u iste godine.

- 2015. Umro Gunter Grass, njemački nobelovac. Bio je romanopisac, dramski pisac i pjesnik, ali i kroničar i kritičar njemačkog društva. U središtu njegove literarne pozornosti često je bio njegov grad Gdanjsk.

Fena