3. travnja:

- 1860. Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramenta u Kaliforniji obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba služila se naravno jahačima i konjima, a vrijeme prijenosa pošte od Atlantika do Pacifika i obrnuto smanjila je na oko 10 dana.

- 1897. Umro Johanes Brams, čuveni njemački skaladatelj i pijanista, autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pjesama. Svjetsku slavu donijelo mu je djelo "Njemački rekvijem", napisano 1868. godine.

- 1922. Josif Visarionovič Staljin izabran za generalnog tajnika Komunističke partije Rusije.

- 1924. Rođen američki glumac Marlon Brando. Dobio je Oscar za glavnu ulogu u filmu "Na dokovima New Yorka". Odbio je 1973. da primi Oscar za glavnu ulogu u filmu "Kum" zbog vladinog odnosa prema Indijancima.

- 1930. Rođen Helmut Kohl, njemački državnik, kancelar Zapadne Njemačke od 1982. i prvi kancelar Njemačke nakon ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke 1990. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998.

- 1948. Predsjednik SAD-a Harry Truman potpisao Marshallov plan ekonomske pomoći poslijeratnoj Europi.

- 1961. Rođen Eddie Murphy, američki filmski glumac i komičar. Ulogom policajca s Beverly Hillsa 1984. dobiva popularnost koja i u narednim ostvarenjima traje do danas.

- 1973. Motorolin istraživač Martin Cooper u New Yorku je uspostavio prvi poziv s funkcionalnog mobilnog telefona koji nije bio vezan za automobil. Svoj izum Cooper je patentnom uredu prijavio kao "Radio telephone system", a prvi poziv s prilično teškog i nezgrapnog uređaja uputio je svom konkurentu dr. Joelu S. Engelu, zaposleniku Bell Labsa.

- 1975. Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je svjetski prvak u šahu, nakon što je  dotadašnji prvak američki velemajstor Robert Boby Fischer odbio da brani titulu.

- 1986. IBM predstavio PC Convertible, prvi prenosni računar.

- 1991. Vijeće sigurnosti UN-a izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zaljevskom ratu, naložio razmještanje mirovnih snaga u regionu i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

- 1996. U zrakoplovnoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma Čilipi poginuli su ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i 35 članova njegove pratnje i posade.

- 2016. Panamska dokumenta, koja su procurila iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, otkrila su podatke o poslovanju 214.488 offshore kompanija u svijetu.