Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u plenarnoj sali Narodne skupštine Republike Srpske osvrnuo se na sankcije koje mu je uvela Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Na početku je citirao detalje priopćenja Vlade UK, a onda rekao kako nema nikakvu imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu i kako u toj zemlji nije bio više od deset godina.

''Sad tu se može naći i odgovor na ono što je gospodin iz SDA govorio'', rekao je Dodik potom citirajući obrazloženje za uvođenje sankcija u kojima stoji i kako je on okarakteriziran kao ''separatistički lider bosanskih Srba koji je pokrenuo akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, podrivajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida''.

''Evo gospodine Bratiću, zašto vi muslimani – zato što smo mi stalno ostali bosanski Srbi'', rekao je Dodik tvrdeći kako će poštovati sve drugo kada ''oni nas budu nazivali Srbima''.

Sankcije će, rekao je Dodik, možda razveseliti Igora Crnatka, zastupnika PDP i bivšeg šefa bh. diplomacije, poručujući kako ga ''zaboli za britanske sankcije'', tvrdeći kako će mu dobro doći da brže završi sa veleposlanstvom ove zemlje u Bosni i Hercegovini.

''Britanci nikada nisu imali dobre namjere prema Srbima, a veoma se dobro zna, samo se sjetite onoga Vučurevića iz Trebinja šta kaže za ove iz PDP tko ima imovinu'', rekao je Dodik podsjećajući na izjavu Vučurevića koji je tvrdio kako tri čovjeka iz vrha PDP imaju imovinu u Londonu, aludirajući tako na bliske odnose rukovodstva te stranke i predstavnika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, piše N1.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović u ponedjeljak su sankcionirani od strane Velike Britanije. Kako su naveli u priopćenju, sankcionirani su zbog pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, priopćeno je iz Vlade.
''Što se tiče ovog smrada...''

Nakon objavljivanja sankcija, član Predsjedništva Milorad Dodik održao je pres konferenciju na kojoj je opet izvrijeđao veleposlanika Velike Britanije u BiH Matthew Field.

''Što se tiče ovog smrada ovdje, veleposlanika Velike Britanije, on je toliko učinio, ovo su njegove sankcije, zajedno sa PDP-om, upravo uradio. To je jedan srbomrzac koji je ovdje dugo godina činio sve da podrije RS i nas'', rekao je Dodik.

Podsjećamo, krajem ožujka, nakon što je u svojstvu osumnjičenog Dodik dao iskaz u Tužiteljstvu BiH zbog afere "Pavlović banka", i tada je održao pres konferenciju na kojoj je izvrijeđao veleposlanika Filda.

''Pokušao sam vam objasniti da je taj Fild, koji je inače antisrbin, bez obzira na to što je oženjen Srpkinjom, najavljivao 11. veljače na svom blogu da će doći do istrage oko "Pavlović banke" vezano za mene. Do tada je bila istraga o banci, a ne zbog mene'', rekao je tada Dodik.