Nakon oštro intoniranog pisma člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića i zahtjeva da ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija podnese ostavku oglasio se i predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Poziv na ostavku

On je jučer sazvao izvanrednu konferenciju za novinare s koje je pozvao Lagumdžiju da podnese ostavku ili će predstavnici stranaka u državnom parlamentu pokrenuti pitanje njegove smjene. Dodik je Lagumdžiju optužio da je instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN-u, da tijekom glasovanja u Glavnoj skupštini podrži rezoluciju o Siriji, prekršio Ustav, zakon te, kako je naveo, politički dogovor šestorke.

-Svi dogovori šestorke su suspendirani i ne važe, a moći će se odmrznuti ili staviti u funkciji tek onda kada se ova situacija oko Lagumdžijinog nezakonitog i izvanustavnog ponašanja razriješi, kazao je Dodik ističući da to podrazumijeva i da ne važe svi raniji dogovori o imovini, rekonstrukciji Vijeća ministara BiH koje predstavnici RS-a neće podržati, dok se ne razriješi ovo pitanje. Dodik tvrdi da je Lagumdžija “kršeći Ustav počinio kazneno djelo, te prekršio politički dogovor u BiH, čime je državu dodatno gurnuo u dodatne probleme, kao što je to činio svih ovih godina, ne želeći prihvatiti realan odnos snaga u BiH“. O ovome je Dodik razgovarao i s liderom SDS-a Mladenom Bosićem te srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem. Njihov je dogovor da pokrenu pitanje odgovornosti Lagumdžije u svim institucijama u BiH jer je prekršio ustavnu odredbu po kojoj Predsjedništvo BiH provodi vanjsku politiku.

Kršenje Ustava

Naglasivši da u ovom slučaju nije primarno pitanje Rezolucija u Siriji “već kršenje Ustava BiH te utjecaj toga na unutarnje odnose u BiH“, Dodik je optužio Lagumdžiju i da je “svojim igrarijama“ doveo u zabludu međunarodnu zajednicu. Dodik je problematizirao i ponašanje predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog kršenja Ustava i davanja instrukcija Lagumdžiji bez znanja ostalih članova Predsjedništva.

Dodik međutim dodaje da se još uvijek ne zna je li Izetbegović doista dao instrukcije Lagumdžiji kako će predstavnik BiH glasovati po pitanju Rezolucije o Siriji. Dodao je kako Lagumdžijom i Izetbegovićem upravljaju neki “vanjski čimbenici“ i da je to učinjeno na njihovo traženje, u uvjerenju da će ih oni zaštiti. -RS ne može preći preko njenog isključivanja iz ustavnog sustava. Uporno nas napadaju da hoćemo ići iz BiH, a ovo je način kako nas tjeraju. Ovo je primjer kojim Lagumdžija potvrđuje da mi nismo dio BiH jer se ne uvažava stav entiteta. To se više neće događati. Ovdje stajemo dok ovo pitanje ne riješimo ostavkom ili smjenom Lagumdžije. Do tada, bit će posljedica za sve o čemu Lagumdžija nije ni razmišljao. Ne postoje više ni sastanci lidera šestorke jer je sporazum o tome ugrožen, zaključio je Dodik. (vecernji.ba)