Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras u Vlasenici da ukoliko na izborima pobijedi takozvana koalicija za promjene, za godinu dana neće biti institucija Republike Srpske.

“Ukoliko se to dogodi dobit ćemo duplo veći proračun BiH, nakrcat će se administracije koju nećemo moći platiti”, rekao je Dodik večeras na predizbornom skupu SNSD-a u prepunoj sali vlaseničkog Doma kulture.

On je pozvao birače da glasaju za kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović.

“Tamo se bira Srbin iz Republike Srpske, tako piše u Ustavu, a ja svjedočim da je Željka Srpkinja. Isto tako svjedočim da je Mladen Ivanić bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Srpske, koji računa da će za njega glasati Bošnjaci. A, on nema koga nije prevario, samo još nije uspio njih prevariti. Kad bude u prilici odmah će to uraditi”, rekao je Dodik u Vlasenici.

Predizborna tribina SNSD-a održana je večeras i u Han Pijesku, na kojoj je Dodik poručio da je njegova dužnost brinuti o Republici Srpskoj, kao i da Republici Srpskoj treba više posla da bi mladi dobili zaposlenje.

On je naglasio da Republika Srpska neće smanjivati mirovine, plaće, te istaknuo da su povećane plaće zdravstvenim djelatnicima, policiji i drugima.

Cvijanović je rekla da su iza sadašnje vlasti u Republici Srpskoj ostale izgrađene desetine škola, dječijih vrtića, mnogi fakulteti, te da je ova vlast izgradila mnoge studentske domove, mostove i otvorila nova radna mjesta.

“Danas Republika Srpska ima svoju međunarodnu verifikaciju više nego ranije, a naše ime i prezime je Republika Srpska i ima svi da nas poštuju”, rekla je Cvijanović.

Cvijanovićeva je rekla da u Sarajevo namjerava ići zbog ideje, a ne zbog karijere.

“SNSD je ekipa koja čitav niz godina radi u interesu i osvaja pobjede za Srpsku. Tako će biti i ovaj put, zato što je to naš politički zadatak, jer znamo kakvu utakmicu igramo, znamo kada napadamo, a što trebamo braniti”, rekla je Cvijanović.

Ona ističe da su se u BiH stvari “mnogo zapetljale”, a Srpska nema namjeru biti u takvoj situaciji, već sama sebi praviti put.

Na večerašnjoj tribini u Vlasenici govorili su i nositelj kandidatske liste u Izbornoj jedinici sedam za Narodnu skupštinu Republike Srpske Radovan Višković, kandidat za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kraljević, te kandidati za parlament BiH u Izbornoj jedinici tri Lazar Prodanović i Gordana Trampić./Srna/ HMS/