- Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložit ćemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcioniranja gospodarstava i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja - rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može živjeti u ovoj BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili s rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tijela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardirali, a da o tome nije bilo odluke Vijeća sigurnosti UN.

Dodik je rekao kako će današnja sjednica Vlade Srpske u Srebrenici inicirati važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja.

Dodik je rekao da će se danas na sjednici, u suradnji s lokalnim vlastima, dogovoriti jedan dan koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

S druge strane, dodao je, Vlada će na njegov prijedlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izvještaj o funkcioniranju proteklih 30 godina sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Daytonskog sporazuma, uruči prijedlog Srpske o sporazumnom razdruživanju.

Prijedlog će, kaže, biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unijela u BiH.