Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Trebinju da će se on i njegovi suradnici angažirati i maksimalno podržati sve aktivnosti koje će prethoditi značajnom i jedinstvenom jubileju – 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koji će biti obilježen 2019. i 2020. godine.

Dodik je istaknuo da svi planirani poslovi za naredne dvije do tri godine trebaju biti i realizirani, jer toliko godina koliko proslavlja Eparhija govori o njezinoj snazi i angažiranosti ljudi koje je vode, javlja Srna.

Kada govorimo o 800 godina Eparhije, možemo zaključiti da su gradovi, ova eparhija i narod dugotrajniji i dugovječniji nego države. Prošlo je ovdje mnogo država, ali nijedna od njih nije toliko opstala, istaknuo je Dodik koji je sinoć nazočio proslavi krsne slave Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i vladike Grigorija – Svetoga Ignjatija Bogonosca.

On je naglasio da se aktivnosti u vezi s obilježavanjem 800 godina postojanja Eparhije ne trebaju prihvatiti na obvezujući način.

To je dug prema vladici, čovjeku koji je ovdje u najtežim vremenima okupljao ljude, davao im snagu, ulijevao povjerenje i gradio dobre odnose. Spreman sam u tim aktivnostima sudjelovati i moj angažman tu neće nedostajati, kao ni mojih suradnika, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da Hercegovinu doživljava kao svoju i da u nju uvijek dolazi s posebnim očekivanjima i emocijama. Predsjednik Republike Srpske ovom je prilikom čestitao vladici Grigoriju 25 godina svećeničke službe, tijekom kojih je, kako je istaknuo, dao nemjerljiv doprinos razvoju Hercegovine.

Uvjeren sam da ova Hercegovina s vladikom izgleda drugačije i bolje. Kada se čovjek osvrne iza sebe ne može ne primijetiti sve ono što su djela vladike, naroda i Republike Srpske, rekao je Dodik.

On je ukazao i na višegodišnje prijateljstvo s vladikom Grigorijem, naglašavajući da je njihovo poznanstvo obilježilo, prvenstveno poštivanje, ali i potreba da jedan drugom pokažu istinsko prijateljstvo koje je uvijek nosilo u sebi realizaciju mnogih narodnih obveza i poslova.

(www.jabuka.tv)