Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se Srpska nije i neće pridružiti nijednom obliku sankcija protiv Rusije i da nastavlja voditi politiku nesvrstavanja.

Dodik, koji je u utorak razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuo je da mu kao predsjedniku Republike Srpske imponira što globalni i svjetski lider kakva je Rusija pokazuje interes za suradnju s RS.

"To mogu da posvjedočim danas možda više nego ikada ranije", rekao je Dodik za Sputnik.

Strateških odnosi

Rekao je kako je sastanak s Putinom ''bio veoma uspješan'' i napomenuo da se posljednjih godinu i nešto dana s njim tri puta sastajao.

"Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima koji se razvijaju i koji su veoma dobri. Naši odnosi su na razini strateških'', rekao je i dodao kako je povećana ekonomska suradnja.

Rekao je kako je Rusija principijelan i ''odan jamac Daytonskog sporazuma za razliku od Amerike i Bruxellesa'' i drugih koji pokušavaju da centraliziraju BiH, otmu prava Republici Srpskoj i "završe posao koji su obećali muslimanima opet skriveno od srpske strane".

Rekao je i kako je s Putinom razgovarao i o NATO-u.

"On uvijek kaže da treba voditi računa da nemamo neku veliku štetu. Ali, mi smo odlučni - mi nećemo u NATO. Srbe je NATO bombardirao. Srbima je nanesena ne samo trenutna šteta u pogledu materijalnog, pa i ljudskog gubitka. Oni su nama napravili dugoročnu štetu bacajući osiromašeni uran. Oni su tukli i naše pokoljenje koje nije ni bilo rođeno", rekao je Dodik.

Karakter Srba

Predsjednik Srpske je istaknuo da Srbi imaju takav karakter i ne mogu da prihvate one koji su ih bombardirali i tukli.

"Nismo mi Japanci... Da vam bace atomsku bombu, a vi se podčinjavate toj zemlji... Mi ne možemo da budemo dio NATO-a, šta god to značilo. NATO se vježbao na Srbima. I u Republici Srpskoj kad nas je bombardirao, i u Srbiji, u vrijeme kada je razbijao jednu zemlju bez suverenih odluka Vijeća sigurnosti. To su bili unilateralni potezi grupe zemalja koje su nanijele ogromnu štetu Srbiji i srpskom narodu", rekao je Dodik.

Rekao je i kako je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pristao da bude antirus koji dovlači NATO na granicu sa Rusijom, te naveo da je to izbor Zelenskog i zbog toga njegov narod pati, a nije zato što to hoće Putin.

Napoleon i Hitler

Dodik je ukazao da nitko nije htio slušati kada je Putin govorio da se ne približavaju ruskim granicama.

"Međutim, zna se šta hoće Zapad - hoće prirodne resurse Ruske Federacije. To je pokušao i preko Napoleona i preko Hitlera. Naravno da će da pokušava uvijek da tim ovlada. Pokušali su i prije 20-30 godina kroz tranziciju da ovdje uvuku multinacionalne kompanije. Ali, onda se pojavio Putin koji je to sve fino sklonio i rekao da je država na prvom mjestu. Zato ga i ne vole. Ne odgovara im čovjek koji misli o svojoj državi i narodu", naglasio je Dodik.

Između ostalog, rekao je kako ''nas privlači jesu i tradicionalni naši ruski i srpski odnosi, ali i ova i ovakva Rusija''.

Ocijenio je kako ovakav vrijednosni sustav Rusije jamči prava svakom narodu da očuva svoj identitet i pravo na odlučivanje o svojim resursima.

"Rusija nikoga nije okupirala. Ova zemlja u Ukrajini ima 15 miliona svojih stanovnika. I Rusija je prirodno morala reagirati i braniti svoje ljude", rekao je Dodik i rekao ''kako reagiraju Amerikanci kada vide da je jedan njihov državljanin ugrožen negdje u svijetu - oni odmah dižu avion''.

Putin zahvalan

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru kako je Putin ocijenio da se odnosi Rusije i Srpske uspješno razvijaju.

"Zahvalni smo za neutralan stav Srpske prema pitanju Ukrajine", rekao je Putin.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se danas kao specijalni gost obratiti na bezbjednosnom forumu u Rusiji.

"To mi je čast. Obratit ću se odmah nakon otvaranja, kao prvi od stranaca na tom forumu i iznijeti svoje viđenje globalne situacije. Za to sam se veoma dobro pripremio", rekao je Dodik.

Nema BiH

Dodik je rekao da na skupu predstavlja Republiku Srpsku i da, među 112 delegacija država i zajednica država, nema BiH.

On je naveo da to u Rusiji hoće da čuju, a da se u Americi, Francuskoj tome smiju, ali je ukazao na činjenicu da francuski predsjednik Emmanuel Macron ne može skloniti ljude s ulica, a upravljao bi Republikom Srpskom gdje nema nasilja.

Dodik je istakao da Amerika ostaje dominantna vojna sila, ali da više nije centar političke i financijske moći, već da se to seli na neke druge destinacije.

"Želim da ostavim iza sebe generaciju ljudi koji će osvojiti te destinacije", rekao je Dodik te dodao da on nije taj koji će voditi američke ratove protiv Ruske Federacije.