Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da SNSD u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, navodeći da mnogo problema u BiH ne bi postojalo da "političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili bar jednog naroda".

"Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta. Ako je jedan narod `ravnopravniji` od druga dva, nema ravnoteže i onda trpi cijeli sistem", rekao je Dodik, komentirajući inicijativu HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH.

On je ocijenio da je "izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda".

"Mi moramo imati razumijevanja za nezadovoljstvo Hrvata, jer se SNSD zalaže za ravnopravnost svih u BiH", naglasio je Dodik.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da su izmjene Izbornog zakona imperativ za stabilnu, samoodrživu i razvijenu budućnost BiH, te neophodan korak ka ravnopravnosti i očuvanju krovnog načela Ustava, te da o tome treba hitno otvoriti pregovarački proces, piše Dnevni list.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu.