Danas su se u Beogradu sastali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na konferenciji za Medije Dodik je izjavio da politički vrh Republike Srpske razmišlja o odluci da taj entitet postane samostalan.

Dodik je medijima kazao da je s Vučićem govorio o zračnoj luci u Trebinju, hidroelektrani Buk Bijela i o unutarnjim problemima "teškima na nivou BiH".

"Kulminirali su problemi kada je došao cinični zahtjev da se postavi imovina, kako bi oni rješavali tu imovinu. Rekao sam da ako se bude inzistiralo na tome i ne bude riješilo, što će se dogoditi. Blokadom koju su napravili za imovinu mi nismo u mogućnosti razgovarati s investitorima, a dovedene su u pitanju koncesije. Sve ono što hoćemo je da se poštuje Ustav BiH", rekao je Dodik, prenosi N1 BiH.

"Najozbiljnije razmišljamo o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske"

Rekao je da je Vučića obavijestio o stavu političkog vrha RS-a da angažman međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi tome da se dodatno degradira položaj Republike Srpske.

"Mi najozbiljnije razmišljamo o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske ako se ovo nastavi. Moramo pobjeći iz sfere igranja raznih diplomata u Sarajevu", rekao je Dodik.

"Članstvo u NATO-u ne dolazi u obzir"

Komentirao je i pitanje odnosa s NATO savezom te rekao da je suradnja NATO-a i Republike Srpske trenutno zamrznuta.

"Kada je u pitanju NATO... Mi pratimo stav Srbije po tom pitanju, a on je veoma jasan - neutralnost. S NATO-om može suradnja, ali nikakvo članstvo ne dolazi u obzir", komentirao je Dodik, piše Klix.