Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da od ponedjeljka treba vratiti nastavu u škole kako je i bilo predviđeno, ističući da je odluka donesena za ovaj tjedan, zbog potrebe da se relaksira situacija, da se smanji izloženost djece i zaštiti nastavno osoblje.

"Ostajemo pri tome da je to bila ozbiljna i odgovorna mjera i svima koji na ovome žele da izazovu pažnju javnosti moramo da kažemo da griješe. Ali, školama i lokalnim zajednicama treba dati obavezu da odlučuju u pojedinim slučajevima na bazi epidemioloških i drugih procjena", rekao je Dodik.

Dogovor s Vučićem

Prema njegovim riječima, nastava za ovaj tjedan neće biti izgubljena i morat će se nadoknaditi.

Dodik je dodao da nije bilo moguće odjednom prijeći na online nastavu te poručio da se mora napraviti sustav da se u slučaju obustavljanja nastave odmah može osigurati nastava na daljinu.

"Smanjenje rada ugostiteljskim objektima je nužna i neophodna mjera i zato s njom treba nastaviti, ali ona mora biti pooštrena, a polemike na ovu temu moraju prestati", naglasio je Dodik obraćajući se na sastanku koji je povodom složene epidemiološke situacije u Banja Luci organizirala predsjednica Republike Željka Cvijanović.

Dodik je dodao da Republika Srpska neće uvoditi izvanredno stanje, ali da traži od ljudi da se poštuju donesene mjere.

"Republika Srpska treba utvrditi stav da ne treba zatvoriti granice i to prenese na razinu BiH. S predsjednikom Srbije sam dogovorio da se neće ni u kakvim okolnostima zatvoriti granice između RS i Srbije", naglasio je Dodik, prenosi Srna.

On je rekao da cilj mora biti očuvanje privrednih aktivnosti i radnih mjesta, te da bez obzira što su fondovi iscrpljeni, treba vidjeti kako da se kreiraju novi vidovi pomoći ugroženim sektorima.

Zatvoriti noćne klubove

On je apelirao na građane da poštuju mjere, da nose masku i drže distancu i da se ne okupljaju.

"Vikendom treba zabraniti javne proslave i zabave u privatnim i ugostiteljskim objektima. Noćne klubove zatvoriti. Medije okupiti i ponovo krenuti s masovnim informacijama koje trebaju doći do svih građana RS", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, situacija postaje teška i složena i traži da se ovom krizom mora suvereno upravljati bez nejasnoća u njenom provođenju.