Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, izjavio je za RTRS kako Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanske županije o zabrani prevoza migranata.

Dodik je rekao kako će nadležni u Republici Srpskoj i dalje prevoziti migrante do dijelova BiH u koji žele doći, te je još jednom potvrdio kako je stav vlasti Republike Srpske da nema zadržavanja migranata, kao ni otvaranja sabirnih centara za migrante.

"Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana saznati gdje se nalaze migranti, kojim rutama se kreću. Ne želimo da se oni slobodno kreću u Republici Srpskoj, te da vrše prtisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju", rekao je Dodik.

On je pojasnio kako MUP Republike Srpske postupa s migrantima koje nađe na području Srpske.

"Onda kada ih privedemo na jedno mjesto, organiziramo im prijevoz gdje žele ići. Oni idu u USŽ. Kako oni iz Bijeljine ne bi išli kroz Republiku Srpsku mi ih prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prijevoz da se ne zadržavaju u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako postoji odlična reakcija stanovništva kada je riječ o migrantima.

"Sada je neka zabrana. Što mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svijet bi se digao oko toga. Razumijem ljude u USŽ-u, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gdje žele van Republike Srpske", naveo je Dodik.