Tijekom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je na jedinstvo srpskih političara. Rekao je da nije isključeno predložiti referendum o statusu Republike Srpske, međutim neophodno je da pozicija i opozicija budu ujedinjene.

"Baš me briga što će tko reći. Taman to bio moj zadnji čin u političkom djelovanju. To ću učiniti kad gospoda s desne strane (opozicija) bude spremna za taj čin. Kad budete spremni da me pratite, ja ću ovdje donijeti taj zahtjev. Pa vi recite 'Dodik je poludio, morali smo'", rekao je Dodik.

Poručio je da se ne boji.

"Tražit će se pukotine među nama, pokušat će se sa sankcijama, ja ih se ne bojim. Ja ovdje tražim snagu. Iz Međunarodne zajednice su ranije pratili u NS RS svaku našu riječ, takav dignitet želim vratiti ovoj Skupštini, a i vama izaslanicima", rekao je.

Srpsko jedinstvo

On je istaknuo da je sada više nego ikada potrebno srpsko jedinstvo.

"Trebamo biti jedinstveni. Ja sam bio opozicija, ali nikada se nije dogodilo da nismo bili jedinstveni. I kod tog neslaganja počinje sva razgradnja ove države, a Republika Srpska je država. Ako mi u NSRS to ne shvatimo, nitko nam to neće dati", kazao je Dodik, bijesan zbog opozicijskih zastupnika koji su ga upitali što se dogodilo s referendumom o 9. siječnju koji je Dodik gurao u NSRS u vrijeme predizborne kampanje 2016. godine.

Šef Kluba izaslanika SDS u parlamentu Srpske Miladin Stanić kazao je da neće podržati lidera SNSD Milorada Dodika u, kako je rekao, manipulaciji vlastitog naroda, piše Dnevni avaz.

"Dok Dodik godinama poziva Inzka na svoju krsnu slavu, a cijelo to vrijeme se navodno svađaju putem medija. Ta situacija opisuje lažnu politiku SNSD. Кako to da Valentin Inzko Dodiku odgovara kao gost na obiteljskoj slavi, a danas kad odlazi mu ne odgovara? Mi iz SDS nećemo davati legitimitet takvoj lažnoj politici Milorada Dodika čiji je jedini cilj manipulacija vlastitog naroda", kazao je Stanić na press konferenciji nakon sjednice Кolegija NSRS.

Dodikove lažne predstave

Stanić je rekao da je ovo samo još jedna u nizu lažnih predstava Milorada Dodika, te da on svojata parlament i provoditi lažne politike.

"Pitam građane i javnost, što se dogodilo s referendumom o 9. siječnju koji je Dodik lažno gurao u NSRS u vrijeme predizborne kampanje 2016. godine. Ili zašto je na zasjedanje Narodne skupštine poslan lažan materijal o Programu reformi ili MAP-u. Unatoč zaključcima NSRS Dodikovi ministri i predsjedavajući Savjeta ministara danas ubrzano vuku BiH u NATO na način da se Republika Srpska više ništa ne pita po pitanju NATO integracija", tvrdi Stanić.

Ponovio je da “SDS neće podržati ovu predstavu Milorada Dodika, jer da je bilo volje da se priča o radu Valentina Inzka ta sjednica je trebala biti održana prije 5 godina”.

Opozicija je u znak protesta napustila sjednicu, te su poručili da ne žele sudjelovati u Dodikovom stranačkom promoviranju.