Predsjednici stranaka koje čine većinu na državnom nivou u Bosni i Hercegovini sastali su se danas u istočnom Sarajevu gdje su razgovarali o aktualnim pitanjima što će, kažu, postati praksa jednomjesečnog sastajanja.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Milorad Dodik i Dragan Čović te njihovi najbliži suradnici.

Nakon sastanka Dodik je podvukao da je zadovoljan funkcioniranjem koalicijskih  partnera koji će i u narednom periodu održavati sastanke svaki mjesec i razgovarati o svim pitanjima kako bi na temelju činjenica zauzimali stavove i donosili odluke.

- Imamo korektan odnos među partnerima i to rezultira ovakvim pomacima kakvo je i usvajanje državnog budžeta koji je pretpostavka rada svih organa - kazao je Dodik.

Naglasio je da su se koalicijski  partneri složili da na najvišem nivou kreiraju s Europskom unijom dogovor o tome što učiniti da se nastavi put ka EU, ali da se BiH pri tome ne isporučuju novi zahtjevi.

Kaže da su se dogovorili i o tome da se svi razvojni projekti stave u procedure i odlučivanje i na osnovu toga jer je na snazi još uvijek početni entuzijazam koji pomaže u relaksaciji odnosa, tvrdi Dodik.

Poželio je i da se na nivou Federacije BiH što prije formira novi saziv Federalne vlade kako bi se predložile i nove metode funkcioniranja vlasti i radilo na konkretnim programima i donosile odluke.

Nakon sastanka novinarima se obratio samo Dodik.