''Što se tiče političke krize koju su izazvali dužnosnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora'', rekao je specijalni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarazzin nakon što se u Banja Luci susreo s predsjendikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

''Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj sigurnosti. Pored toga sam mu još jednom pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje financira Njemačka'', rekao je Sarazzin dodavši kako su se vodili s dva različita aspekta.

''Kao prvo, što se tiče političke krize koju su izazvali dužnosnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo imaju posljedice. Zato smo donijeli odluku da okončamo četiri važna infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 milijuna eura (preko 205 milijuna konvertibilnih maraka), među kojima je, između ostalih, i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci. Kao drugo, Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trenutnu političku krizu posebno nam je stalo do ljudi u Republici Srpskoj. Zato će Njemačka u punom obujmu i bez ograničenja, nastaviti implementaciju svih drugih projekata, kao što su suradnja s civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako za to bude potrebe'', rekao je.

Naveo je kako je ''ključ za nastavak suradnje i u drugim oblastima u rukama gospodina Dodika''.

''To sam mu danas još jednom poručio. Ja i cijela vlada Savezne Republike Njemačke želimo da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije. Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja'', rekao je njemački dužnosnik.

Podsjećamo, početkom kolovoza njemačka savezna vlada odlučila je da u RS dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta i da se na taj način sukcesivno okončaju.

U međuvremenu je Dodik rekao kako će naći nove financijere, a ovog tjedna je zaprijetio da će visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, biti uhićen ako dođe na područje RS-a.