Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na prijedlog odluke o priznanju Kosova.

Dodik je potvrdio da na današnjoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen prijedlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga. Naveo je da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske, prenosi RTRS.

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtjev za izmještanje Veleposlanstva BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem. On smatra da je važno da Veleposlanstvo bude premješteno.

"To je važno jer je to dokaz prijateljstva prema BiH prema Izraelu, i smatram da treba podržati napore da se odredi sjedište i da se to poštuje", istaknuo je Dodik.

Kada je riječ o njegovom prijedlogu da se minutom šutnje oda počast prvom predsjedniku NSRS Momčilu Krajišniku, koji je u utorak preminuo, Dodik je rekao da su druga dva člana Predsjedništva BiH to odbila, ali da će dati nalog svim šefovima diplomatsko konzularnih predstavništava da otvore knjigu žalosti.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je na današnjoj redovitoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarno o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globali proces nabavke cjepiva.

On je rekao da je jedna od tema bila i migrantska kriza, ističući da će biti angažiran dodatni broj pripadnika Granične policije u cilju sprječavanja ilegalnih migracija.

Podsjećamo, u Sarajevu su danas održane dvije izvanredne i jedna redovita sjednica Predsjedništva BiH.