Ako volite kavu, onda znate kakav učinak ona ima, pogotovo u danima kada vam treba dobar podizač.

Zrnca kave posebno su tražena u oblačnim i kišnim jutrima, nakon neprospavane noći ili jednostavno svakog jutra kao nezaobilazni ritual buđenja. Pronašli smo deset mitova koje možda niste znali o kavi, a možete ih prokomentirati uz prvu jutranju šalicu vaše omiljene budilice.

Poslijepodnevna šalica kave će uzrokovati nesanicu
Kofein je stimulans. Ali kofein koji konzumirate nakon ručka se obrađuje kroz jetru vrlo brzo i 75% kofeina izađe iz vašeg tijela u roku od četiri do sedam sati.

Morate koristiti kipuću vodu kako biste napravili kavu
Ako temperatura vode prelazi 200 stupnjeva, ona može početi isticati gorke note u kavi. Zato nikada ne biste trebali kavu zalijevati baš izrazito kipućom vodom.

Kava pomaže kod mamurluka
Možda ćete nakon što popijete šalicu kave osjećati malo poboljšanje, ali, ne, kava ne liječi mamurluk.

Kofein stvara ovisnost
Iako postoji malo istine u ovoj tezi, ona nije u potpunosti točna. Kofein stimulira središnji živčani sustav, što uzrokuje vrlo malu ovisnost.

Kofein usporava rast
Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji bi tvrdili da je ovaj mit istinit!

Kava uzrokuje bolesti srca, osteoporozu, rak...
Konzumacija umjerene količine kave (do tri šalice dnevno) vam neće štetiti. Ako imate visok krvni tlak, možete povremeno osjetiti porast broja otkucaja srca, ali ne postoji veza između kave i ozbiljnih bolesti.

Žene ne bi trebale piti kavu u trudnoći
Kofein neće štetiti djetetu, ali savjetuje se da žene u trudnoći trebaju ograničiti dnevni unos kofeina na samo 200 miligrama - oko jedne šalice kave.

Što je kava tamnija, to je jača
Upravo suprotno, zapravo! Prženje zapravo izgara kofein i daje više kiselkast okus.

Sva kava ima jednaku količinu kofeina
Nijedna kava nije stvorena na jednak način, što znači da svaka kava nema jednaku količinu kofeina.

Šalica kave će vas otrijezniti
Ne. Kava ne poništava negativan kognitivni utjecaj alkohola. Zapravo, istraživanja su pokazala da, ukoliko se konzumira u isto vrijeme s alkoholom, kofein može uvjeriti osobu da je budna i potpuno svjesna, što može biti kobno.