Dar talijanske zaklade „Pomozimo im živjeti“ – dvadesetak tona voćnih namaza talijanskog proizvođača Rigoni di Asiago – preuzeo je u utorak 23. studenoga u Zagrebu Hrvatski Caritas za potrebe Caritasove mreže u Hrvatskoj.

U staklenkama od 350 grama, u srijedu nastavljaju put prema korisnicima desetak nad/biskupijskih Caritasa. To je dio donacije koja je iz zaklade „Pomozimo im živjeti“ u Hrvatsku stigla posredovanjem Karitativnoga društva „Kruh svetog Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene i zalaganjem njegova voditelja fra Stipe Karajice, župnoga vikara Župe svete Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice.

Donacija se sastoji od gotovo 45.000 staklenki voćnih namaza od marelice, brusnice, naranče, jagode, breskve, borovnice, mandarine, trešnje i maline – bez dodatnog šećera i glutena. U narednih nekoliko dana preuzet će ih predstavnici nad/biskupijskih Caritasa iz Varaždina, Bjelovara, Rijeke, Gospića, Požege, Pazina, Krka, Splita, Osijeka i Dubrovnika te udruge Savao iz Zagreba te upotrijebiti u svojim programima skrbi za pojedince i obitelji u potrebi na području na kojem djeluju. Ovi kvalitetni prehrambeni proizvodi obogatit će uvelike tradicionalne pakete hrane koje Caritasi diljem Hrvatske u adventsko vrijeme pripremaju za svoje korisnike ili biti podijeljeni uz obrok u kojoj od Caritasovih pučkih kuhinja ili prihvatilištu ili prenoćištu za beskućnike.

Osim ove pošiljke Hrvatskom Caritasu, zaklada „Pomozimo im živjeti“ ovih je dana uputila sličnu donaciju i Kruhu svetog Ante za potrebe njezinih korisnika te Caritasu Sisačke biskupije namijenjenu korisnicima na nedavnim potresom pogođenom području Banovine.

Hrvatski Caritas nastoji posredovati slične donacije darovatelja iz inozemstva, ali i iz Hrvatske nad/biskupijskim Caritasima, koji tijekom cijele godine skrbe za najsiromašnije, najugroženije i najpotrebitije pojedince i obitelji na svojem području. „Zahvaljujući za svaki dar od srca koji pojedinci, tvrtke, udruge ili zaklade stavljaju na raspolaganje Caritasu podupirući njegovu službu djelotvorne skrbi za naše najugroženije sugrađane, zajedno u našem društvu gradimo kulturu solidarnosti, uzajamnosti i darivanja“, potiču iz Hrvatskog Caritasa.