Damir Beljo posljednjih tjedana u Njemačkoj se pripremao za povratak u ring. Naš fenomenalni boksač zbog povreda je nekoliko puta prolongirao povratak boksu, a sada je dobio nevjerovatnu priliku, koja bi mogla biti prekretnica u njegovoj karijeri.
 
- Nalazim se u Dusseldorfu u UFD kampu skoro 20 dana, gdje sam došao na pripreme za meč koji se trebao održati krajem ovog mjeseca u Kastel Kambelovcu pored Splita. Meč je trebao biti na šest ili maksimalno osam rundi sa protivnikom koji je solidan. Za naše područje dobar, a, iskreno, „nigdje veze“. Ali šta se dešava. Dobijem poziv da boksam u Rusiji, ali sad za vikend, i to za WBA Gold pojas protiv domaćeg i stvarno odličnog, neporaženog borca Alekseija Egorova, koji je sa samo osam mečeva jako visoko rangiran i već je izazivač u najjačim verzijama. Ovaj meč bi ujedno bio i eliminacijski meč tj. pobjednik sigurno boksa sljedeći meč za WBA svjetski pojas! Šta uraditi? Prilika je odlična, ponuda također, ma sve, a ja spreman možda za šest rundi. Meč je, naravno, 12 rundi... Bože pomozi da pravilno odlučim – napisao je na svom profilu na Facebooku Damir Beljo.

Bombarder sa Neretve dalje piše da je 17. prosinca 2016. godine trebao boksati za WBO svjetski naslov protiv Oleksandra Usyka.  

- Potpisali smo i onda me auto udarilo i na sve sam to gledao da je tako trebalo da bude, da mi Bog još nije dao šansu. A šta sad, evo opet pred vratima meča za svjetski naslov, a nisam spreman. Iskreno, teško da se sve može posložiti- da sam spreman, da nema ozljeda i da dobijem priliku. Ja ću ovo prihvatiti i idem dati sve od sebe. Naravno, moram pokušati pametno, jer neću imati dovoljno „gasa“, ali opet idem da pobijedim, ne idem samo da odboksam i da uzmem lovu, nego da dam sve od sebe, a šta je sve od sebe u ovakvoj situaciji? Sebi sam rekao da ću se stvarno potruditi da se više ne dovedem u ovakvu situaciju da sam nespreman, pa da se spremam kao luđak, a realno, da sam bio u treningu i da je došla ova ponuda objeručke bi je odmah prihvatio i išao u Rusiju po pojas i to WBA GOLD, i čekao sljedeći meč za svjetski naslov- nastavlja bokser.

Beljo je u velikoj nedoumici da li da prihvati ponudu koju čeka svaki bokser.

- Ako ne prihvatim možda se uvijek budem pitao u životu, a opet, kad prihvatim, ako ne daj Bože izgubim, sebi ću teško oprostiti što nisam bio spreman, a takva prilika. Svi borci znaju da je najgora stvar kad si u ringu a nemaš kondicije, vidiš, a ne možeš, primaš, a nemaš damara i ne možeš vratiti, a, i kad možeš vratiti, paziš da se ne istrošiš, jer šta poslije. Također, kad si spreman, možeš i bolje podnijeti i prije se vratiti... Eto raja, Bog mi je dao da sam prvi iz BiH donio evropski naslov i čak ga dva puta odbranio, dobio priliku za svjetski, i auto me zveknulo, i onda krenule operacije, oporavci, razni pehovi, ali, voli Bog Belju svog... Odoh ja da probam i dat ću sve od sebe s obzirom na sve! Ovo je ogromna stvar, boksati na takvoj reviji, i boksati za WBA GOLD i protiv takvog borca. Ogromna stvar za mene, za cijelu državu, jer opet povijest pišemo, a, eto, u jednu ruku idem u rat gdje se puca mitraljezima, a ja idem sa dva čekića i opet se nadam nekom čudu i eto. Danas ću razgovarati sa Ivanom Dijakovićem i konačnu potvrdu danas šaljemo – zaključio je na svom profilu na Facebooku Damir Beljo.