Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić odbacio je odgovornost Srbije za izjave haškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja nakon izlaska iz pritvora u Sheveningenu. Ocijenio je da je isključivo odgovoran Haški sud (ICTY), jer je dopustio da Šešelj bude oslobođen, te sugerirao da ICTY treba zatvoriti.

Dačić je komentirao i inicijativu hrvatskih zastupnika da se u Europskom parlamentu donese rezolucija kojom bi se osudile Šešeljeve izjave. Je li on (Šešelj) neki državni dužnosnik? Ima li u Hrvatskoj onih koji pričaju o ustaštvu? Mi (Hrvatska i Srbija) trebamo naše odnose relaksirati, a ne komplicirati, rekao je Dačić.

Ocijenio je da je utjecaj Šešelja i njegovih radikala u Srbiji minoran. Tko je danas Vojislav Šešelj u Srbiji?, upitao je Dačić komentirajući Šešeljevu retoriku o tzv. Velikoj Srbiji. Podsjetio je da je SRS izvanparlamentarna stranka i da nema nikakav utjecaj na političku scenu Srbije.

Šešelj: Namjerno sam priopćenje o Vukovaru poslao samo hrvatskim redakcijama

Vojislav Šešelj, čelnik Srpske radikalne stranke i haški optuženik, izjavio je za Novinsku agenciju Republike Srpske (Srna) da je namjerno poslao priopćenje o Vukovaru samo hrvatskim novinskim redakcijama te kako ga nije briga zbog reakcija u hrvatskoj javnosti.

Hrvati su se zaletjeli kao som na durdubak. To je vrsta crva koji živi u zemlji i na njega se najefikasnije love somovi. Ja sam bacio durdubak, somovi su se upecali - i što sad?!, rekao je Šešelj za Srnu. Čelnik radikala naveo je tko mi je najdraži hrvatski političar. To je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jer je, kako kaže, poznaje još iz disidentskih dana i cijeni je zbog njezina obiteljskog, četničkog pedigrea s majčine strane, prenosi portal Nezavisne.com.

Za svoj povratak, odnosno istupe navodi da čak pomažu predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića. Najavio je i da će tužiti Haški sud jer mu je oduzeo 12 godina normalnog života.

HRT