Mehanizam u Haagu odlučio je da predmet protiv lidera radikala Vojislava Šešelja i još četvero njegovih suradnika prepusti pravosuđu u Srbiji.

Šešelj i suradnici se optužnicom iz kolovoza 2023. terete za nepoštovanje suda, odnosno kršenje pravilnika Tribunala o zaštiti identiteta svjedoka i povjerljive dokumentacije, prenosi RSE.

Riječ je o dokumentima iz procesa u kojem je Šešelj 2018. godine u Haagu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

Sudija Liu Dakun je u odluci od 29. veljače, koja je danas objavljena na sietu suda, naveo da je prosljeđivanje ovog predmeta Srbiji ''u interesu cjelishodnosti''. Naveo je da su zločini navedeni u optužnici počinjeni na teritoriji Srbije i da su optuženi, koji borave u Srbiji, voljni da im se tamo sudi, te da su potvrdili da će se odazvati pozivu srpskih vlasti.

''Stav Srbije je da je spremna da vodi postupak protiv optuženih, što uključuje sigurnost svjedoka u ovom predmetu i uvjerenje da će, u skladu sa svojim zakonodavstvom, moći da goni optuženog u vezi sa objelodanjivanjem zaštićenih informacija o svjedocima'', navodi se u odluci.

Dodaje se da će Mehanizam pratiti slučaj u Srbiji i uz pomoć nacionalnih i regionalnih organizacija.

''Statut dozvoljava Mehanizmu da podnese formalni zahtjev za odlaganje, ukoliko je jasno da uvjeti za ustupanje predmeta više nisu ispunjeni'', navodi se.

Odluka se odnosi na optužnicu kojom su obuhvaćeni Šešelj i njegovi suradnici Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miroljub Ignjatović i Miljan Damnjanović.

Postupak u Srbiji će pred Višim sudom u Beogradu voditi Tužiteljstvo za ratne zločine, koje nije odmah odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa da li je predmet stigao. Šešelj je u izjavi koju prenosi Radio televizija Srbije rekao da ga još nisu kontaktirali domaći sudovi.