''Nadam se da Komšić neće pobijediti jer će to biti udar Bosni i Hercegovini i dodatno valjanje u političkom blatu i to će biti ono što vuče BiH nazad'', kazao je predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović.

''Mi koji smo se ponudili na listama za sve razine prikupljamo rezultate i čekamo detalje. To je i dalje mal postotak i o njima ne možemo govoriti. Moram naglasiti da me jako veseli da je u Prozor-Rami HDZ1900, za dio koji je prebrojan, odnosi nikad uvjerljiviju pobjedu. To pokazuje ispravan put i mene i ostalog dijela stranke''.

''Za ostalo, čim budemo imali više detalja koji će doći uskoro od naših promatrača'', dodao je.

Neslužbene informacije pokazuju kako će za hrvatskog člana Predsjedništva ponovno biti izabran Željko Komšić, a Cvitanović tvrdi kako će to biti ''krađa''.

''To će biti krađa u Predsjedništvu BiH Hrvatskom narodu i to će činiti još više da nam BIH ne bude mila i draga. To je nekome cilj, ali nadam se iskreno da to neće biti tako, jer taj put nije dobar za BiH''.

Komentirao je i Schmidtovo nametanje izmjena Izbornog zakona.

''O izmjenama izbornog zakona od strane OHR-a mogu reći da svatko normalan ne želi prihvaćati nametnuta rješenja. Ja sam apsolutno protiv bilo kakvih nametnuh rješenja. On je morao dovršiti započeti posao i reagirati na javnu i bezobraznu krađu pozicija u Domu naroda i Predsjedništvu BiH''.

''Ono što sam pročitao na brzinu vidio sam da će ta pozicija u jednoj mjeri biti zaštićenija i da će biti otklonjene mogućnosti blokada, a to je koračić za koje smatram da je dobar, ali to nije kraj'', kazao je, te dodao da ''nikada nećemo prihvatiti da Hrvati ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva koga on želi''.

''Zar je normalno 2022. godine da hrvatski narod nema pravo na dva kandidata, a nije ih imao na ovim izborima''.

''Mi nećemo odustati od priče za potpuno ravnopravnost sva tri naroda i ostalih građana''.

Ponovno se osvrnuo na Komšića.

''Komšić nije kandidat kojega je ikada podržao Hrvatski narod, nikada nije došao u većinski hrvatske općine, njegova politika ne odgovara cilju koji provodi'', ističe Cvitanović.

Kazao je kako je ''on bio drugi kandidat bošnjačkog naroda i to će biti užasan detalj za cijelu BiH ako on pobijedi''.

''Sve ono što će u bilo kojem obliku umanjiti ovlasti Doma naroda u potpunosti je neprihvatljivo. Puno sam puta rekao, taj dokument je opasan jer će dirati nadležnosti Doma naroda''.

''11 od 23 je korak naprijed u zaštiti pozicije hrvatskog naroda, ali bilo što što će umanjiti ovlasti i nadležnosti Doma naroda nama neće biti prihvatljivo, jer to je jedino mjesto gdje hrvatski narod može štititi vitalne nacionalne interese'', kazao je, te dodao kako je Schmidt ''imao lakšu poziciju da je otklonio nametnute amandmane i vratio nas kako je to definirano u Daytonu. Nismo ravnopravni i ovi neslužbeni rezultati to pokazuju''.

''To je najgore ne samo za Hrvate, nego za cijelu BiH. BiH ima jedino europsku perspektivu kao zemlja ravnopravnih naroda'', zaključio je Cvitanović.