Željko Komšić u razgovoru za TV Hayat kazao je kako je muslimanima namijenjena uloga Židova iz II. Sv rata te da te neofašističke ideje stanuju danas u Europi i Bosni i Hercegovini.

Komentirajući taj narativ predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović istaknuto je kako Komšiću nije ostalo ništa drugo da ponudi svojim biračima osim toga što prethodnih dana pojačano izgovara. Metoda sijanja straha je jedini način na koji on može zadobiti ponovno povjerenje, ništa drugo ne može biti njegova izborna agenda. Međutim, iako je od njega previše je, govoriti takve stvari u izbornoj kampanji prelaze granicu prihvatljivog ukusa. Služiti se time danas 2022. godine i to otvoreno izgovarati je strašno, iako znamo da te izjave služe isključivo u svrhu izborne kampanje.

Toliko pomanjkanja odgovornosti prema narodu i državi dugo nije zabilježeno. Takva vrsta manipulacije ljudima je opasno igranje emocijama ljudi ali i jasna potvrda kako se tu radi o čovjeku koji nije dorastao ulozi koju obnaša. To je štetočinski odnos prema BiH, prema ljudima u ovoj zemlji ali i prema povjerenju kojeg teško izgrađujemo. Takva retorika je jednostavno nedopustiva i to zaslužuje najsnažniju osudu, pozivam institucije da reagiraju te zabrane politički rad i djelovanje Komšića i DF – a, stoji u reakciji Ilije Cvitanovića.