Vijeće ministara BiH nastavit će još intenzivnije raditi na svim projektima, pa i na "Istočnoj interkonekciji" koja nam je nužna, kao što je nužna "Južna interkonekcija" i puno drugih projekata koje ćemo morati, za razliku od vremena u protekle četiri godine, vrlo brzo rješavati – rekao je u srijedu u Mostaru dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović.

Izrazio je nadu kako će Vijeće ministara za desetak dana završiti sve zaostatke koje ima i krenuti s novim programom rada i s usvajanjem zakona na koje se dugo čekalo.

Kazao je kako će pokušati paralelno, zbog podjele nadležnosti, uvezati ono što trebaju raditi entiteti. Jednako je važno, smatra on, uvezati znanost, gospodarstvo, ekonomiju, ali i politiku.

- Uvjeren sam da će Vlada FBiH mnogo brže i sadržajnije donositi sve odluke i zakone koji su nam nužni da bi mi, između ostaloga, energetski sektor približili standardima. Mi imamo na stotine projekata solarne energije u Hercegovini, a nismo riješili ključne stvari poput zakonodavstva, kako to povezati s domaćinstvima, kako to umrežiti, što ćemo s tom energijom. Nismo ni infrastrukturu do kraja izgradili. Sve je to ono što mora primarno donositi federalna razina vlasti, ali i ono što nam treba s razine BiH – pojasnio je on.

Čović smatra da država ima svoju razinu koja mora korespondirati s našim okruženjem, s Europskom unijom ali i sa zemljama okruženja.

- Prometna, energetska infrastruktura, tako i plin, odnosno "Istočna", ali i "Južna interkonekcija". BiH mora sebi osigurati energetske izvore i biti potpuno energetski neovisna jer mislim da smo jedina zemlja na svijetu koja ima ovako bogat kapacitet – podvukao je on.  

Komentirajući izjavu Milorada Dodika koji je rekao da je Čović s Elmedinom Konakovićem dogovorio Izborni zakon, Čović je rekao kako neće pasti u zamku da na jedan nabačeni spin razrađuje tko što radi.

- Problemi Federacije i dogovora oko Izbornog zakona su primarno problemi Federacije, ali isto tako i cijele Bosne i Hercegovine. Da bi se usvojilo, Izborni zakon se mijenja na razini BiH. O tomu ćemo pričati u narednih šest mjeseci, ali ne u životnoj svakodnevnici koja treba biti izvršna i zakonodavna vlast. Mi ćemo pokušati završiti te poslove da visoki predstavnik nikad više ne treba nametnuti ništa. Za to imamo sasvim dovoljno vremena – naglasio je on.

Siguran je, kako tvrdi, da će s Dodikom i dalje vrlo dobro surađivati i da će probleme rješavati u hodu te da to neće na bilo koji način utjecati na razinu izvršne i zakonodavne vlasti na razini Bosne i Hercegovine.

Najavio je Izborni sabor HDZ-a BiH koji će se održati u subotu, 6. svibnja, te dodao da će se time završiti jedna dimenzija implementacija svega što su trebali uraditi, nakon čega bi kroz svibanj bilo realno, kako je Čović naveo, završiti vlade Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske i Županije Središnja Bosna.

- Otvorit ćemo razgovore na tim razinama. Uključit ću se u onoj mjeri u kojoj trebam, ali ima dovoljno kolega koji to trebaju raditi. Time ćemo formalno završiti sve ono što je trebalo završiti u implementaciji izbornih rezultata i s te strane sam zadovoljan – ustvrdio je on.

Čović je još rekao kako je potrebno dati šansu novim ministrima na svim razinama da se ne bave svakodnevnom politikom, nego da rješavaju ključne probleme, kao što je donošenje izmjena i dopuna zakona i novih zakona kojih je, kako ističe, potrebno na stotine, kako na razini FBiH, tako i na razini BiH.