Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović pozvao je partnere u vlasti na razini države da se usmjere ka budućnosti i pokušaju "prekinuti priču o prošlosti koja se ne može promijeniti", te najavio da će se u ovom tjednu i pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje sudjeluju u vlasti.

Na 12. proširenoj sjednici Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) ova stranka je napravila presjek stanja u svakom dijelu njihove organizacije, nakon čega je odgovarao novinarima na pitanja.

Politiziranje žrtava

Precizno se očitovao o Srebrenici rekavši kako je genocid bio onakav kakav jeste dodajući da se osobno uključio u aktivnosti u različitim ulogama i smatra da ne treba politizirati ta stradanja i žrtvu kao i druge žrtve rata.

''Činjenica da mi imamo raspravu o tome što je i kakav bio karakter rata u BiH mislim da sam i stotinu puta, kroz različite uloge govrio o vrijednositma Domovinskog rata i dostojanstvu naših branitelja. Mi možemo biti ponosni na sve ono što jest Domovinski rat i svih isntitucija hrvatskog naroda jer smo time čuvali naše živote, domove i domovinu BiH i da nije bilo kao organizirane strukture ne bi živjeli ovako na način da možemo promišljati našu ustvanu jednakoprvanost'', kazao je Čović

Dodaje da svi oni koji vide drugačije; vide iz pozicije ratnih ciljeva '91.-'95. bez obzira o kome se radi.

To su kaže pitnaja za povjensičare, ja kao predstvanik politike pozivam kolege bez obzira koja im je potreba i interes da komentiraju neke događaje da se okrenemo budućnsoti.

''Prošlost ne možemo promijeniti, treba je poštovati i treba imati sjećanja, to je prevrijedno i tu kulturu moramo zaživjeti, ali i kulturu mira i zajendištva jer nama treba mir za normalno funkcioniranje'', rekao je.

Blokade na razini BiH

Govoreći o funkcioniranju institucija na razini BiH, rekao je da je činjenica da postoji blokada, da Dom naroda parlamenta BiH ne funkcionira, a da bi se to moglo preseliti i na Zastupnički dom.

Rekao je da će se pokušati vratiti radna atmosfera u narednom periodu,

''S obzirom da je rotacija 16. lipnja kada bi ja trebao preuzeti predsjedanje Domom naroda i do tada želimo složiti odnose i ići sa sjednicom.  Želimo pokušati vratiti radnu atmosferu koja bi bila nužna na razini BiH'', kazao je Čović.

Sve što se moglo uraditi po pitnaju proračuna institucija na razini BiH je urađeno, rekao je Čović, dodjući kako imaju određenih problema kako provesti određene političke pregovore.

Svi dogovori provedu se u manjem postotku nego što je dogovoreno, kaže.

Predstavnici EU u Sarajevu

Kaže kako idući ponedjeljak, 3. lipnja, dolaze predstavnici EU u Sarajevo i da će se ovaj tjedan pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje sudjeluju u vlasti da bi se vidjelo kako upravljati procesima.

"Ako nismo u stanju upravljati procesima rada u Vijeću ministara ili parlamentu BiH, uzalud nam inicijative", rekao je Čović.

Čović je rekao da partnerstvo među strankama na razini institucija BiH još postoji bez obzira na sve.

Izrazio je optimizam da će se sutra na sjednici Zastušničkog doma naći sva imenovanja o kojima se govori posljednjih dana.

Dodaje da su na sjednici komentirali što se sve događa na razini entiteta, osobito Vlade FBiH, gdje us napravili veću dinamiku i ono što bi trebali raditi po županijama.

Druga tema je kaže izborna aktivnost, a trenutno su pozornost usmjerili an 9. lipnja i Europski parlament gdje žele dati svoj doprinos.

Najavio je da će i u svakoj od bitnijih sredina biti organizirana i obljetnica HDZ-a, a Mostar je jedna od njih gdje će 3. lipnja biti organizirano obilježavanje obljetnice, te je pozvan i Andrej Plenković predsjednik HDZ-a RH.