''Već u ponedjeljak s jednim dopisom ćemo pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu'', izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u Drvaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

''Ići ćemo s inicijativom HNS-a prema našim partnerima s kojima želimo razmišljati o budućnosti BiH, posebno Federacije BiH'', rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Na pitanje novinara bi li HDZ ušao u novo Vijeće ministara bez SNSD-a, Čović je odgovorio da ne bi.

Rekao je kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a postignut dogovor o jedinstvenom djelovanju HNS-a kada je riječ o bilo kakvim političkim aranžmanima, bez ostavljanja prostora za bilo kakve podjele.

''Ali osnova svega je da konkretnim obilascima izdvajamo problem po problem te da s entitetskog i kantonalne razine pomognemo. Naravno da ćemo ovaj prostor izdvojiti kao područje interesa Republike Hrvatske iz više razloga jer je i granica s te strane. Međutim, i mi moramo to uraditi s razine kantonalne Vlade, pa onda s viših razina vlasti za ljude koji ovdje žive da im olakšamo život, da se ne odlazi s ovih prostora'', istaknuo je Čović.

Inače, na 7. sjednici Predsjedništva HNS-a, osim Izbornog zakona, raspravljalo se uz aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, i o položaju hrvatskog naroda na području Hercegbosanske županije, posebno u općinama Drvar, Bosnasko Grahovo i Glamoč.

Naglašeno je kako se ne smije odlagati uspostava vlasti kao jedan od vodećih prioriteta.

Predsjedništvo HNS-a naglasilo je i važnost  implementacije svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika.

''Izmjene Izbornog zakona imperativ su stabilne, samoodržive i razvijene budućnosti Bosne i Hercegovine, te nužan korak ka jednakopravnosti i očuvanju natkrovljujućeg načela Ustava'', navodi se u zaključcima sa sjednice.

Kako se dodaje, izmjene će obuhvatiti izmjene protuustavnih dijelova Izbornog zakona, koje diskriminiraju Hrvatei dovode do kršenja političke neovisnosti, te nametanja nelegitimnih predstavnika.

Predsjedništvo HNS-a je uputilo apel te su podržali protivljenje hrvatskih dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora u RS-u u njihovim nastojanju za izmiještanjem trasiranja auto ceste na štetu hrvatskih povratnika na relaciji Vukosavlje – Brčko. Naime, navedena autocesta predviđa se graditi preko hrvatskih sela oko Modriče. Sukladno idejnom projektu izgradnjom ove autoceste bi se sjekla hrvatska sela i rušile obnovljene kuće hrvatskih povratnika preko Garevca, Kladara Donjih, prema Šamcu i Pelagićevu, što je Predsjedništvo HNS-a ocijenilo nedopustivim.