U rezidenciji Delegacije Europske unije održan je sastanak šefa Delegacije EU BiH Johanna Sattlera i veleposlanika SAD-a Michaela Murphyja s predstavnicima HDZ-a i Osmorke.

Nakon sastanka medijima se obratio lider HDZ-a Dragan Čović.

"Prijateljski smo razgovarali sa Sattlerom o tome kako je krajnje vrijeme da završimo priču o federalnoj vladi. Uvjeren sam da ćemo do kraja tjedna imati sjednicu Zastupničkog doma", rekao je Čović.

Očekuje da će se svi držati dogovora

"Tako da sutra ćemo imati još jako puno razgovora ovdje. Što se tiče HDZ-a vrlo jasno i nedvosmisleno, mi smo potpisali taj sporazum i mi ćemo da se on provede do kraja i očekujemo da svi drugi partneri koji su bili oko ovog projekta, kako smo Vijeće ministara završimo i Vladu FBiH. Zajedničkim snagama, uz pomoć međunarodne zajednice, trebamo završiti sve ovo", rekao je Čović.

Nakon sastanka medijima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić, koji je kazao da nisu bile u pitanju konzultacije.

"Svi imamo pojedinačnu komunikaciju sa Schmidtom. Bio sam jučer, Elmedin Konaković je išao danas, a Dragan Čović će sutra. Danas smo razgovarali oko toga je li ovo parlamentarna većina. Idemo li u konstituiranje vlade. Potpuno je jasno da će visoki predstavnik donijeti odluku pa ćemo vidjeti što će se događati", istakao je Nikšić te dodao da Schmidt neće dopustiti blokadu procesa.

Nije riječ o nametnutoj Vladi

Rekao da očekuje da vidi kakva će biti odluka na tim sastancima.

"Jasno je da neće dopustiti blokadu. Nerealno je očekivati da Povjerenstvo riješi nešto u roku od pet dana, a to se provlači godinama. Kamo sreće da je to moguće", ističe Nikšić.

Vezano za izjave NES-a i SBiH da ne žele nametnutu Vladu, Nikšić je kazao da nije riječ o nametnutoj Vladi.

"Nametnuta će biti odluka o deblokadi izbora vlade. Ono što je za nas bitno, da ono što visoki predstavnik donese bude odluka koja će biti rješenje i za budućnost. Tada ćemo ozbiljnije sjesti da promijenimo stvari i dođemo do našeg rješenja", rekao je Nikšić.

Ne strahuje za većinu

Dodao je da ne strahuje za postojanje većine i da je pravo svake stranke da se opredijeli.

"Smatram da se može osigurati većina u Zastupničkom domu. Puno bi važnije bilo da ova većina ostane dosljedna", poručio je predsjednik SDP-a.

Izjavio je i da prijetnje Milorada Dodika izazivaju nelagodu i neprijatnost.

"Imat ćemo sastanke i priliku da raščistimo te stvari. Mi jesmo spremni na kompromis, ali ne na kompromitiranje i trgovinu sa interesima države BiH. Nema napretka ovdje ako ćemo ukopavati u svoje rovove i ići jedni prema drugima s agresivnim izjavama. Puno je kvalitetnije vratiti se u institucije i razgovarati", zaključio je Nikšić.

Bljesak.info