Pandemija koronavirusa dovela je do brojnih poskupljenja. Cijene hrane, lijekova, ali i informatičke opreme u BiH otišle su u nebo.

Kako je za Pogled.ba rečeno iz tvrtke koja je distributer antenske, videonadzorne i računalne opreme te raznih elektroničkih uređaja i komponenti za Bosnu i Hercegovinu, trenutno je nestašica informatičke opreme u vidu procesora, memorija...

"Također, do poskupljenja dolazi zbog povećanja cijena dostave robe iz Kine (zbog nedostatka kontejnera), povećanja cijena i nedostatka repromaterijala, što dovodi do lančane reakcije - tvornice u Kini kupuju repromaterijal po visokoj cijeni, ako ga uspiju i kupiti zbog nedostatka istog. Čim ga kupe, znaju da su u prednosti jer ga ostali nemaju, te samim time dižu svoju proizvodnu cijenu.

Drugi razlog nedostatka i poskupljenja informatičke opreme je trend rudarenja kriptovaluta za što se koriste hard diskovi, procesori i grafičke kartice.

Usporedbe radi – grafička kartica koja je prije 2 mjeseca koštala oko 1000 KM, sada se prodaje za 3000 KM. Hard diskovi također. Jutros sam kontaktirao jednog svog dugogodišnjeg dobavljača, zastupnika jednog brand HDD-ova i kaže mi da trenutno u tvrtki nemaju niti jedan HDD. Nova pošiljka im dolazi za 3-4 mjeseca i kompletna ta pošiljka je vec unaprijed rasprodana", govori nam sugovornik.

No, kako kaže, tu poskupljenjima nije kraj.

- Po mom mišljenju novi trend poskupljenja tek dolazi, jer ovo što se trenutno događa s nedostatkom materijala, svoje posljedice će izraziti tek za koji mjesec…

Drugim riječima, ako ste mislili kupovati bilo što od informatičke opreme, bolje što prije.