Hrana, piće i režije značajno su poskupjeli u našoj zemlji! Cijene nekih proizvoda u veljači u odnosu na isti mjesec prošle godine više su i za 6,6 posto, kao što je to slučaj s alkoholom i duhanom, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. Zbog toga su građani prinuđeni „odbijati od usta" da bi preživjeli.

Prema tim podacima, kako prenosi Avaz, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti skuplji su za 1,2 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1 posto, zdravstvo za 1,8 posto, komunikacije za 0,2 posto, rekreacija i kultura za 0,7 posto, obrazovanje za 2,1 posto, a restorani i hoteli za 0,3 posto.

U udruženjima potrošača kažu da slobodno tržište omogućava formiranje cijena po želji trgovaca i da je tome teško stati ukraj. Više puta su ih, kako kažu, na to upozoravali, ali bez uspjeha. Poručuju da cijene „svakodnevno idu gore".

- Mnogi trgovci su pribjegli akcijama, pogotovo u velikim tržnim centrima, povećaju cijenu za 10 posto, pa je onda snize za pet posto i tako varaju građane. Pokušavali smo tome stati ukraj. Rekli su nam da je slobodno formiranje cijena. Praktično, može raditi tko što hoće - kazala je Fadila Hadžić, predsjednica Udruženja građana HNK Klub potrošača Mostar.

Rast cijena nafte i naftnih derivata razlog je poskupljenja osnovnih životnih namirnica, smatra Gordana Bulić, predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK.

- Nadamo se da će se ovakve cijene zadržati barem neko vrijeme na ovoj razini te da ne bi trebalo biti novih poskupljenja - rekla je Bulić.

Rast cijena u veljači u odnosu na siječanj

Hrana i bezalkoholna pića za 0,8 posto
Obrazovanje za 0,7 posto
Zdravstvo za 0,3 posto

Rast cijena u veljači 2015. u odnosu na isti mjesec 2014. godine

Alkoholna pića i duhan za 6,6 posto
Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,2 posto
Namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1 posto
Zdravstvo za 1,8 posto
Komunikacije za 0,2 posto
Rekreacija i kultura za 0,7 posto
Obrazovanje za 2,1 posto
Restorani i hoteli za 0,3 posto