''Dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara trebao bi biti novi predsjednik Federacije, dok su Adil Osmanović i Denis Zvizdić najozbiljniji kandidati za premijere na državnoj i federalnoj razini'', objavio je Večernji list svoje viđenje raspodjele dužnosti.

Večernjak navodi kako je, bez obzira na ishod međustranačkih razgovora u trokutu SDA-DF-HDZ BiH, izvjesno da se podjela dvije ključne nacionalne pozicije neće mijenjati te da će Hrvatima pripasti mjesto predsjednika Federacije, a Bošnjacima pozicija entitetskog premijera.

Iako je, piše Večernjak, rano govoriti o kadrovskom sastavu federalne Vlade, izvjesno je kako bi moglo doći do nacionalne preraspodjele određenih ministarstava. Tako bi do promjene nacionalnosti ministara moglo bi doći, tvrdi Večernjak, i u resorima prometa i veza, financija i civilnih poslova..

HDZ BiH, odnosno koalicija HNS-a, očekuje i traži pet hrvatskih i jedno srpsko mjesto u Vladi Federacije BiH. HDZ će inzistirati da druga najvažnija pozicija u Vladi, ona ministra financija, ponovno pripadne Hrvatima, ali da o drugim resorima pregovara.

''Hrvati su ovaj put posebno zainteresirani za Ministarstvo branitelja, na čijem čelu nikada do sada nije bio hrvatski predstavnik'', piše Večernjak i dodaje kako koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, očekuje i sve hrvatske pozicije u federalnim agencijama i institucijama, dok bi sve ostale pozicije popunjavali kadrovi drugih partnera u vlasti.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, odnosno državne razine, izvjesno je da će Bošnjacima pripasti mjesto predsjedatelja, a najizgledniji kandidati su Osmanović i Zvizdić.

Podsjećamo, već smo pisali da počinje borba za dužnosti, što je potvrdio Safet Softić, potpredsjednik SDA, koji je dodao kako puno toga nije riješeno te kako treba sjesti i razgovarati kako bi se našla rješenja do 2. prosinca za kada tada zakazano konstituiranje sjednice Parlamenta Federacije BiH.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za Avaz kako će tražiti da u Vijeću ministara BiH ima tri ministra i četiri zamjenika, a u FBiH pet ministara i jedno srpsko ministarsko mjesto te da Hrvati očekuju i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

No, ministarstvo financija, čini se, mjesto je koje svi vrebaju.

bljesak.info