''Marinko Čavara ne bi trebao biti na vodećim pozicijama u institucijama Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o Parlamentu ili, primjerice, direktorskoj poziciji tvrtke za ceste'', rekao je u razgovoru za Bloomberg američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy.

Naveo je kako je Čavara sankcioniran od strane Sjedinjenih Američkih Država zbog aktivnosti protiv Daytonskog sporazuma.

Nema sastanaka

''A ako ste lider stranke koja kaže da je najveći zagovornik euroatlantskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, onda nije dosljedno s tim tvrdnjama postavljati osobu poput gospodina Čavare na takve pozicije. Birači su ga izabrali. To je potpuno drugačije pitanje. To je demokracija. Javno smo izrazili mišljenje da ne smatramo da pripada na tu poziciju. Mi ne kontroliramo te odluke kao što ne kontroliramo ni birače. To ne znači da uvijek moramo biti zadovoljni ishodom, a u ovom slučaju nismo zadovoljni i jasno smo gospodinu Čoviću stavili do znanja da je to problem'', rekao je američki veleposlanik.

Kaže kako se po pravilu ne sastaju s pojedincima koji su pod sankcijama.

''Nećemo se sastati s gospodinom Čavarom ili gospodinom Dodikom ili bilo kojim drugim osobama koje su pod sankcijama. Postoje trenuci kada vjerujemo da je u našem nacionalnom interesu imati takve sastanke, i tada ćemo to učiniti. Ali takvi su trenuci rijetki. Općenito, ne surađujemo s pojedincima pod sankcijama jer su oni sankcionirani s razlogom'', rekao je.

Dodikove prijetnje

Murphy kaže kako ozbiljno shvaćaju prijetnje secesijom.

''Mislim da je pogreška to otpisati kao puku političku retoriku i show. Bili smo vrlo jasni u vezi s našim čvrstim opredjeljenjem za teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, te želimo vidjeti da uđete u euroatlantske institucije. Jasno smo izrazili spremnost na reakciju. Govorili smo o svojim zabrinutostima, gospodin Dodik ne voli kada izražavamo svoje zabrinutosti. On smatra da je to što branimo teritorijalni integritet miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Rekao bih da naš pristup ima za cilj da zaštiti i osigura Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost, što je u našem interesu'', rekao je.

Kaže kako bi to trebalo biti u interesu i Milorada Dodika.

''Druga stvar koju bih naglasio jeste da smo djelovali putem sankcija. Javno smo izrazili spremnost koristiti sankcije kako bismo držali pojedince odgovornima za ponašanje koje je protivno Daytonskom sporazumu, a secesionizam je protivan Daytonu. Vrlo je jasno iz Ustava Bosne i Hercegovine, potpisanog u Daytonu, da Republika Srpska postoji samo unutar Bosne i Hercegovine, kao i Federacija Bosne i Hercegovine. Država je vrhovna i najvažnija. To su temeljne pravne činjenice. Ne postoji pravo na secesiju, kako je rekao Jim O'Brien, koji je bio prisutan u Daytonu, o tome se raspravljalo i odbačeno je. Retorika i postupci gospodina Dodika, usmjereni na podrivanje države, Daytonskog sporazuma i institucija na državnoj razini, zapaljivi su i opasni. Dakle, da, ozbiljno to shvaćamo, i drugi prijatelji Bosne i Hercegovine trebali bi to ozbiljno shvatiti'', rekao je.

Vučić za cijelu BiH

Naveo je i kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić javno izjavio da podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

''Mislim da bi trebali biti zabrinuti mogućnošću secesije Republike Srpske jer bi vjerojatno rezultirala nasiljem u Bosni i Hercegovini. Iskreno, teško je zamisliti scenarij koji Dodik predstavlja kao mirno odvajanje. Samo pogledajte povijest zemlje, i mislim da on to zna kad to kaže te da namjerno zavarava građane'', rekao je i dodao kako se nada da su svi dovoljno pametni da ne podržavaju secesiju Republike Srpske.

Gdje nestaje ruski novac u BiH?

Govoreći o ruskom utjecaju u BiH, američki veleposlanik je za primjer uzeo rafineriju nafte u Brodu.

''Ako želite primjer ruskog malignog utjecaja ili ruskih investicija koje nemaju pozitivan utjecaj, ne trebate gledati dalje od Rafinerije nafte Brod. Nije preradila kap nafte od 2019. Ali i dalje čujete sve te priče o ruskim tvrtkama koje ulažu milijune i milijune KM u Bord. Svako nekoliko mjeseci čujemo o novoj inicijativi vezanoj uz Rafineriju nafte Brod i planovima za Brod. Novac dolazi, a zatim nestaje, a Brod i dalje ne radi. Dakle, gdje ide taj novac?'', rekao je.