Više od dva desetljeća u cijelom svijetu 18. prosinca obilježava se kao Međunarodni dan migranata, dan koji Ujedinjeni narodi i sve države članice obilježavaju apeliraju na poštovanje Međunarodne konvencije za zaštitu prava radnika migranata i članova njihovih obitelji, kao i na poštovanje svih drugih međunarodnih dokumenata kojima se štite prava ove kategorije ljudi.

Međunarodni dan migranata Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2000. godine, na desetu godišnjicu usvajanja Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih obitelji.

3,6 posto stanovništva

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald je povodom obilježavanja tog datuma kazala da trenutno 281 milijun ljudi ima status međunarodnih migranata.

"To možda zvuči kao mnogo ljudi, ali to je tek 3,6 posto globalnog stanovništva", navela je Macdonald, dodavši kako je potrebno uvidjeti koliko je širok pojam migranata.

"Moramo upamtiti da su oni izloženi i izrabljivanju i da se moramo pobrinuti da svi migranti imaju sigurnost, dostojanstvo i da su im osigurana ljudska prava. Jer mi ne možemo postići UN-ove ciljeve održivog razvoja ako i oni najranjiviji među nama nemaju osigurano dostojanstvo i pravo", istaknula je Macdonald.

Napomenula je da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana migranata "Potencijal ljudske mobilnosti", kako se može okupiti, kako se može iskoristiti.

Koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za zapadni Balkan i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti je kazala da se ove godine obilježava i 70. godišnjica IOM-a, koji je kao organizacija uspostavljen 1951. godine, kako bi ponudio sigurno utočište svima koji su tada bili pogođeni ratom.

Žene, djeca, osobe s invaliditetom

"U svojih 70 godina je rastao, izrastao je u UN-ovu agenciju, surađuje i s vladama širom svijeta i s migrantima, kako bi osigurao sigurne, uredne i humane migracije i kako bi pokazao potencijal ljudske mobilnosti", navela je ona.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović je povodom 18. prosinca, Međunarodnog dana migranata, naveo da je to prilika da se svi zajedno podsjetimo na značaj poštovanja prava migranata, posebno ranjivih kategorija u koje spadaju žene, djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom.

"Uvjeren sam da će iskustva koja su institucije vlasti na svim nivoima u BiH stekle u suočavanju s izazovima migrantske krize, biti na najbolji način iskorištena i u godinama koje dolaze", navodi Prodanović.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana migranata, 16. prosinca u sarajevskoj Vijećnici organizirala modnu reviju pod nazivom "The Story About Us" (Priča o nama), u čijoj su pripremi, počev od ideja, dizajna, pa sve do krajnje realizacije sudjelovale osobe u pokretu, migranti iz sva tri centra u BiH - Blažuju, Ušivku i u Bihaću.

Publici je predstavljen novi modni brend No Nation Fashion (NNF), nastao u privremenim prihvatnim centrima širom BiH u kojima je IOM, uz podršku Europske unije, uspostavila Modne kutke, gdje migranti imaju priliku unaprijediti i razviti svoje šivaće vještine, na osnovu kojih je nastao navedeni brend.