Bakterijske i virusne infekcije su česte baš u ovom razdoblju godine, a za suzbijanje ili olakšavanje simptoma mogu pomoći brojne biljke i biljni pripravci

Najčešća je u pitanju ipak virusna upala grla na koju razni lijekovi neče djelovati, a kod kuće simptome možete ublažiti uz pomoć obilne hidratacije - puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lijekovima – poput grgljanja čaja od kadulje i naravno, mirovanje. Svakako se važno već prvi dan upale obratiti liječniku.

Brojne biljke imaju dokazana protuupalna svojstva, djeluju antibakterijski, antivirusno i protugljivično pa će djelovat ne samo na smirivanje simptoma već i preventivno.

Biljni čajevi pomoći će boljem održavanju zdravlja koristimo li ih na pravilan način i uz stručan savjet. Biljke su vrlo moćne, iako se neki biljni pripravci mogu pripremati kod kuće uvijek je potreban oprez radi visokog sadržaja različitih aktivnih sastojaka.

Ovo su neki od najboljih čajeva za grlobolju

Zeleni čaj

Jeste li se ikada pitali koji se sve sastojci nalaze u zelenom čaju? On je prava riznica polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta.  Tijekom tih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji učinak kada se čaj ispija.

Čaj od đumbira

Ukoliko svakodnevno koristite čaj od đumbira, kojeg je jednostavno pripremiti, jačate imunitet i obranu organizma od bolesti. Svi znaju da je đumbir dobar za borbu protiv mučnine, povraćanja i probavnih smetnji. Nažalost, mnogi nisu svjesni činjenice da je ovaj napitak izvrstan za rješavanje drugih zdravstvenih problema. Jedna od tih stvari je teška grlobolja zbog svojih jakih protuupalnih svojstava. U Indiji se tako đumbir miješa s medom, a može se dodati sok bijelog luka ili limuna, te rabiti za pomoć kod simptoma kašlja i astme.

Čaj od kurkume

Osim što je odličan začin koji će svakom obroku dati bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje a za to je zaslužan kurkumin. Kako bi okus čaja bio bolji, dodajte mu limuna ili meda.

Čaj od kamilice

Jedinstvena biljka izrazite arome, kamilica je prastari "lijek" koji su naše bake koristile gotovo za svaku boljku. Ljekovitost kamilice dolazi od bijelo-žutog cvijeta koji sadrži flavonoide, hlapiva ulja i niz drugih ljekovitih sastojaka. Nije tajna da je čaj od kamilice odličan pripravak za ljude koji pate od probavnih problema, ali rijetko se koristi kod grlobolje iako je odlična pomoć. Ako vas muči noćni kašalj, obavezno skuhajte šalicu toplog čaja od kamilice.